Едно просто нещо, което различава нарцисиста от човека с високо самочувствие

26 август 2018 г., 16:21
2971

Shutterstock

Критиката прави нарцисистите агресивни, а хората с високо самочувствие не се смущават особено от нея, посочват психолози.

Причината е, че на по-дълбоко ниво нарцисистите са несигурни в себеоценката си и критиката ги удря в слабото място. Дори и най-малката забележка провокира агресия в тях.

Психолозите измерват себеоценката, нарцисизма и агресивното поведение при 540 студенти. Те откриват, че най-нарцистичните са най-склонни да изригват вербално, когато ги критикуват.

„Нарцисистите преди всичко искат да накажат или победят онзи, който е застрашил тяхното изключително високо мнение за себе си – пишат авторите на изследването. „Хората, които са заети непрестанно да валидират грандиозната представа за себе си очевидно намират критиката за особено разстройваща и избухват яростно върху нейния източник.“

Нарцисистите усещат твърде голяма заплаха за своето его. Хората със здравословно високо самочувствие не стават по-агресивни към онези, които ги критикуват.

Семената на нарцисизма могат да се посеят още в много ранна възраст, казва проф. Брад Бушман, първият автор на изследването.

„…ако децата започнат да развиват нереалистично оптимистични мнения за себе си и тези убеждение непрекъснато се отхвърлят от другите, чувството на любов към себе си може да направи тези деца потенциално опасни за онези около тях.“

Ако да провокираш нарцисист може да звучи опасно, един друг метод да разпознаете „нарциса“ е просто да го попитате.

„Хората, които имат желание да признаят, че са по-нарцистични от останалите, вероятно в дейвствителност са такива. Нарцисистите са почти горди от този факт. – казва Бушман. Можете да ги попитате директно, защото те не виждат нарцисизма като нещо отрицателно – те вярват, че са нещо повече от останалите хора и не се притесняват да го заявят публично.“

Източник: PsyBlog

Коментари