Когато разговаряме с някого, разбира се, искаме да ни има доверие. За съжаление, не всичко, което казваме, се възприема по правилния начин. Подобни ситуация обаче могат да бъдат избегнати, убедени са авторите от Bright Side, които споделят няколко интересни проучвания, разкриващи основната тайна за печелене на доверие.

Може да звучи банално, но тайната е в очите. Когато общуваме, трудно контролираме това, което се случва с очите ни и начина, по който те реагират. Това обаче е от огромно значение за доверието между хората.

Ако трябва да бъдем точни, решаваща роля имат зениците. Колкото по-разширени са те, толкова по-лесно е да се доверите на говорещия. Доскоро се смяташе, че човек не може да контролира дали зениците му се разширяват, или свиват. Изследване от 2013 г. обаче доказва, че това е възможно – достатъчно е да си представите, че сте в тъмна стая.

Това просто мисловно действие помага човек да бъде възприет като по-добър слушател или партньор във всякакви служебни начинания. Когато зениците ви са разширени, човекът срещу вас автоматично ви се доверява повече.