Хората отклоняват поглед по време на разговор, за да предпазят мозъка си от претоварване, показва ново изследване. Затова прекъсването на зрителния контакт ни позволява да се изразим по-ясно – което вероятно е знак, че сме добри събеседници. Това откритие помага да се балансира популярния „експертен съвет“, който препоръчва да поддържаме зрителен контакт.

Предполага се, че поддържането на зрителен контакт помага да изградим по-лесно емоционална връзка с другите. Но това е динамичен процес.

Повечето хора обикновено не се взират непрекъснато в очите на другия, докато говорят. Зрителният контакт е нещо като танц, където човекът, който говори, е по-склонен да гледа настрани повече от онзи, който слуша.

В това изследване хората е трябвало да играят игра на асоциации с думи. Резултатите показват, че отклоняването на погледа помага на участниците да намерят по-лесно правилната дума. Когато ги карат да поддържат зрителен контакт, докато се опитват да се сетят за някоя по-трудна дума, това е отнело повече време. Обяснението е, че взирането в очите на другия стимулира мозъка. Тъй че той автоматично ви принуждава да отклонявате поглед, за да съхраните когнитивни ресурси.