Експедиция от археолози, историци, архитекти и изкуствоведи, както и студенти от 17 турски университета подновиха проучването на древния град Ани, разположен в североизточната провинция Карс. Това съобщи Анадолската агенция.

Основан преди повече от 1600 години градът е известен като „Люлката на цивилизациите“, на „1001 църкви“ или като „Гръдът с 40-те порти”, Ани е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2016 г. Разположен на границата между Турция и Армения, древният град е един от най-големите исторически и културни паметници в страната.

Ани е управляван от Урартското кралство, през него минават скити, перси, македонци, сасаниди и монголи, превзет е от ислямските армии през 643 г., по-късно – в периода от 884-1045 г., е столица на арменските владетели от династията Багратуни. До 1064 г. той е в пределите на Източната Римска империя, а на 16 август същата година е завладян от Алп Арслан, вторият султан на Селджукската империя.

Античният и средновековен град се простира на приблизително 85 хектара (210 акра). Бил е дом на много цивилизации, включително арменска, гръцка, турска, арабска, грузинска и персийска, от 970 до 1320 г. Мюсюлмани и християни са живели рамо до рамо в Ани в продължение на векове .

Градът е приютявал редица архитектурни шедьоври, включително на джамията Ebul Manuçehr – първата построена в Анадола, църквата Amenaprgic, катедралата на Ани, църквата Dikran Honentz, църквата Abugamir Pahlavuni и селджукският кервансарий.

Според ръководителя на разкопките Мохамед Арслан, археологическият обект Ани е изключително важен със своята 5000-годишна история.

Източник: Мениджър Нюз