Ясно е, че човеците са оставили незаличим отпечатък върху околната среда. Нашето въздействие върху планетата може дори да се класифицира дори като нова геоложка епоха – но със сигурност, ако пътувате достатъчно далеч в търсене на недокоснат, чист оазис, може все още да намерите някое напълно естествено кътче, неопетнено от човешката ръка?

Не. Поне така твърди мащабно ново изследване, което обхваща десетилетия археологически свидетелства. То установява, че на Земята не е останало нито едно девствено кътче, което не е засегнато от човешката дейност. Нещо повече, от хиляди години няма такова.

Археологът Никол Боавен от Оксфордския университет и Института Макс Планк за изучаване на човешката история, проучва заедно със свои колеги 30 години археологически изследвания, нови масиви от данни от древна ДНК и микрофосили, наред със статистически модели.

Заключението е, че въздействието на човечеството върху планетата не започва просто с масивните технологични и социални промени на Индустриалната революция, а е се наблюдава хиляди години преди късния плейстоцен под формата на изчезвания на видове, свързани с разрастването на човешката популация, и може да се проследи 195 хиляди години назад.