Ново изследване подкрепя небезизвестната теория, че кафето помага за отслабване, пише Daily Mail. Американски учени от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, установяват, че кафето и канабисът имат противоположно действие по отношение на чувството за глад, след като анализират ефекта и на двете върху 47 души.  

След като пушат марихуана хората огладняват и посягат към шоколада, тъй като психоактивното вещество в канабиса засяга части от мозъка, свързани с апетита. Кафето, от своя страна, има обратния ефект, и потиска глада.

Предходни изследвания показаха, че две чаши кафе на ден, след спазването на диета, поддържат теглото. В новото проучване, експертите установили, че кафето помага при отслабване не само като ускорява метаболизма, а и като потиска желанието за хранене.

Участниците в изследването е трябвало да се въздържат от горещата напитка един месец, на втория месец да пият по четири чаши на ден, а на третия - по осем. По време на експеримента били измервани стотици биологични показатели в кръвта на хората.
 
В резултат експертите открили съединения, произвеждани от ендоканабиноидната система в тялото, които са отговорни за ефекта при пушенето на канабис. Нивата на тези съединения намалявали, когато хората пиели кафе, особено по осем чаши дневно.

В препоръките си от 2015 г. от Европейския орган по безопасност на храните съветват възрастните да консумират до 400 милиграма кофеин на ден.
 
Бременните жени трябва да не превишават границата от 200 милиграма. При по-големи количества съществува риск от здравословни проблеми, включително тревожност и сърдечна недостатъчност. Една стандартна чаша за кафе съдържа между 90 и 120 милиграма кофеин.