Според диетолога Мишел Адамс-Арент по-важно е не толкова да ограничим приема на храна, колкото да го преразпределим на отделни хранения през целия ден.

Както скорошни изследвания потвърдиха, не е нужно да се лишаваме от любимите си храни, като пица или сладолед, нито да се измъчваме с трудни за спазване режими. Въпросът е постепенно да регулираме навиците си на хранене, за да получим трайни резултати.

Колко често трябва да ядем?

Всеки път, когато се храним, получаваме определено количество енергия. Ако тя не се изразходва навреме, се превръща в мазнини, които се натрупват в тялото. Но ако ядем малки порции, които не ни засищат задълго, тогава организмът ни няма да натрупва мазнини от тези хранения.

Резултатът е, че можем да ядем, каквото си искаме (разбира се, в рамките на разумното) и въпреки това да не пълнеем.

Колкото и да е странно, 6 хранения на ден са по-добри за регулиране на теглото, отколкото три. - обяснява Адамс-Арент.

Когато ядем на малки порции, абсорбираме много повече полезни вещества от храната и оргънизмът ни е по-склонен да се освободи от излишното тегло. Разбира се, качеството на диетата е важна – няма да отслабнете, ако ядете по шест хамбургера на ден. Плодовете и зеленчуците са задължителен елемент.

За да получите обща представа колко калории трябва да приемате на ден, умножете сегашното си тегло по 25, ако сте жена и по 28, ако сте мъж, и имайте предвид, че това е минимумът калории, които организмът ви използва, когато не прави нищо друго, освен да се поддържа в изправност – това е броят калории, които изгаряте на ден, ако изобщо не се движите.

„В тази теория няма нищо ново“ - казва Мишел. Повечето хора просто не разбират как могат да ядат каквото си искат и въпреки това да имат тялото, за което мечтаят. Ето защо ограничават приема си на храна и дори гладуват. Разбира се, понякога трябва да се преборите с изкушението да изядете още една сладка, но със сигурност няма да се наложи да гладувате.