Родители, пребройте до 10, преди да изтеглите ухото на детето или да го повлечете за ръкава нанякъде.

Ако вие не можете да контролирате чувствата си, гнева си, то как се очаква да го направи едно 6-годишно хлапе?

Не забравяйте, че преди да хвърлите обвиненията си срещу учители, общество и държава, вие и само вие сте тези, които му задавате погледа към света, първите морални критерии, механизмите, с които да разпознава кое е добро и кое е зло.

Те ви отговарят грубо, защото вие го правите. Те реват „бе“, защото са го чули от вас. Те ядат сладко и пици, защото нямате време да му сготвите. Те хвърлят боклуци по улицата, защото вие го правите. Те се бият в училище, защото вие сте им казали, че ако някой ги обиди, трябва да отвърнат с юмруци. Те се пристрастяват към телефоните си, защото вие вече сте го направили.

Помислете си колко пъти детето ви е виждало да четете книга?

Защо очаквате от него тогава то да е единственият четящ човек у дома?

Не забравяйте, че вие давате пример. Не съвети, не крясъци, не заповеди. Давате пример! Единственият правилен модел на възпитание. Каквото и да говорите на детето си, ако то не вижда приведени думите в дела, те просто се обезсмислят. И звучат лицемерно. И детето губи доверие във вас и започва да се съмнява в истинността на всяка ваша дума. Докато в един момент просто ви изключва и спира да ви слуша.

Да, детето ви би могло да бъде прекрасен човек. Стига да сте такъв и вие.