В един или друг момент родителите установяват, че детето им ги лъже. 
Как е най-разумно да реагират,  защото във всяка възраст подходът е различен, разказва семейният психолог е Юлия Кроха пред deti.mail.ru .

3-5-годишните: те фантазират

На тази пракрасна възраст то опознава света най-вече чрез игри. И се чевства всемогъщо, център на вселената, а някъде там в периферията кръжат мама, татко, баба, дядо и останалите.
Най-популярните лъжи в този период са фантазиите.
Детето все още не може да различи реалната от измислената действителност и искрено вярва, че е видяло лилаво куче, или влак, който плува в морето.

Как да постъпим?

В никакъв случай не обвинявайте детето в лъжа. Заедно с това не си заслужава да подкрепяте тези фантасмагории. Защото, ако го поощрите, то ще продължи да фантазира, ще оформи „магическо“ мислене и трудно ще разграничава действителните случки (ще почне да „вижда“ това, което не съществува и ще вярва, че го има и обратното).
Ако детето упорито настоява на своето, деликатно отклонете темата. Намерете начин да му разкажете и да дадете примери, че подобни неща в природата не съществуват. (Стига съседката ви да не си е боядисала пудела в лилаво)

7-10 години: лъже от страх да не бъде наказано

В тази възраст цялата психична енергия на хлапето е насочена към опознаване на околния свят. Основната задача е да получи знания. И хлапето послъгва от страх да не бъде наказано и да не разочарова родителите си.

Как да постъпим?

Ако детето лъже от страх да не го накажете, трябва сериозно да преразгледате възпитателните си подходи.
Телесните наказания са абсолютно недопустими. Те окозват пагубно влияние на психиката на детето, занижават самооценката му и формират самочувствие на жертва.
Единственото приемливо наказание, според мен, е да бъде лишено от джобни пари, от интернет, но не завинаги, а само за 1-2 дни. 
Децата няма времева перспектива, затова наказание от една седмица за тях е равно на година време.
Вие бихте ли се лишили от интернет за цяла година?
Ако причината за лъжите е, че детето не иска да разочарова родителите си, трябва честно да си отговорите на въпроса, защо това се случва. И какво ще се случи, ако детето ви не сред отличниците в класа?
Вашето отношение към него ще се промени ли?

10-13 години: за да привлече внимание

Продължава на страницата на Новите родители.