Децата гледат на света с други очи. Нищо не може да избяга от тяхното внимание – любопитството им наистина няма граници. Те непрекъснато задават въпроси и изискват незабавни отговори. То твърде често, на нас възрастните също не ни е лесно да им отговорим.

Представяме ви отговорите на някои от най-задаваните детски въпроси и техните отговори, които могат да утолите жаждата за знание на вашия малък изследовател.

Защо водата ври?

Когато загрявате водата, молекулите ѝ започват да се движат по-бързо. Със засилването на това движение разстоянието между молекулите става все по-голямо. И накрая идва един момент, в който връзките между молекулите стават твърде слаби. Те се разлитат една от друга и водата се превръща в пара.

Защо самолетите не падат?

Какво поддържа 162-тонния Боинг-747, така че да не се стовари върху главите ни? Самолетите не падат от небето благодарение на т.нар. „подемна сила“. Подемна сила се генерира тогава, когато въздухът протича едновременно над и под крилото на самолета. Защото въздухът се движи по-бързо от горната страна на крилото, там той упражнява по-малко налягане. В същото време плътният въздух под крилата избутва самолета нагоре. Колкото по-висока е скоростта, с която се движи самолетът, толкова по-голяма е подемната сила.

Защо снегът е бял?

Когато гледаме снежинките поотделно, всяка една е прозрачна и безцветна. Защо тогава преспите са бели? Когато снежинките се натрупат, заедно те пречупват и отразяват слънчевата светлината. Отразената светлина е бяла, защото слънчевата светлина е бяла. (Въпреки че преминаването ѝ през атмосферата кара слънцето да изглежда жълто).

Защо не се раждат хора със синя коса?

Човешката коса съдържа различни пигменти, които могат да я направят черна, кафява, жълта, или червена. Косата ни съдържа и малки въздушни мехурчета. Комбинациите от пигменти и броя на въздушните мехурчета в косата определят нейния цвят. Пигментите, с които разполагаме, няма как да произведат син или зелен цвят, когато се съчетаят.

Защо астронавтите се носят в космоса?

Противно на това, което много хора смятат, астронавтите на борда на Международната космическа станция не са свободни от силата на гравитацията. Земната гравитация засяга всички обекти, които са в орбита. Колкото до ефекта на безтегловност – той е налице, защото станцията и нейните жители всъщност падат към земната повърхност със скорост 7, 9 km/s. Но голямата височина, на която се намира станцията, правят това падане вечно. Това е все едно обектът да не успее да удари повърхността на Земята, а вместо това да се завърти около нея. Представете си кабината на асансьор, която пада от най-горния етаж на един небостъргач. Човекът в такава кабина ще изпита временна безтегловност. Астронавтите в орбита изпитват същото, но постоянно.