Да позволим на децата да играят със замърсени неща реално им помага да си създадат имунна система и да намалят шанса да се разболеят от хронични заболявания, като астма например.

Да, важно е да мием ръцете си. Особено в сезона на грипа или след посещение в болница. Проблемът е, че много родители са маниаци на тема поддържане на хигиената на дома, пише thestar.com.

"Науката показва, че премахването на микроорганизмите с дезинфектанти, антибактериални сапуни и антибиотици се отразява негативно върху имунната система на нашите деца", казва микробиологът Мари-Клер Ариета, асистент професор в университета в Калгари, съавтор на книгата Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World.

Днешната хиперхигиенизирана среда, в която растат децата, е причина за появата на различни заболявания – от хронични алергии до затлъстяване.

Изледванията на микробите, които живеят в червата, доказват, че здравата чревна флора в ранна възраст е критичен фактор за здравето през целия ни живот. Известно е, че поради прекомерната употреба на антибиотици в много болници има трудно лечими вътреболнични инфекции, които засягат основно възрастните пациенти и такива с имунен дефицит.

Те се причиняват от микроби, резистентни към антибиотици.

Каква е връзката между микробите и развиването на имунната система на малките деца?

Вижте още на страниците на Новите родители.