Един случаен поглед към начина, по който се представя бракът в популярната култура, може да ни доведе до извода, че да стигнеш до олтара е върховната женска мечта. Сватбените списания са насочени изцяло към жените, а риалити предаванията, в които няколко дами се състезават за заветния годеник, чупят телевизионните рейтинги. Централната атракция на сватбата е Роклята, а облеклото на младоженеца рядко изобщо се споменава.

Мъжете от друга страна са представени като вечно боящи се от обвързване същества, които трябва да бъдат примамвани с хитрост в брачния капан, или да бъдат довлечени до олтара противно на тяхната дълбоко промискуитетна природа, която се ужасява от дългосрочната моногамия.

Свикнали сме със стереотипа, че бракът е естествена среда за жените и задушаваща клетка за мъжете. Но реалността на данните доста по-различна от фантазиите на популярната култура.

Първо, оказва се, че бракът облагодетелства мъжете повече, отколкото жените. „Увеличаването на ползите“, като здраве, материално състояние и щастие – се наблюдава основно при мъжете, сочат изследвания. Женените мъже са като цяло по-добре от неженените. Омъжените жени не са по-добре от неомъжените.

Второ, за разлика от мита, че бракът е свещеният завършек на житейското поприще за жените, реалността е, че около две трети от разводите са инициирани от жени. И това важи не само за младите двойки, но и за съпрузите на възраст между 40 и 80 години, от които скорошно изследване, обхващащо 1147 души, установява, че в 66% от случаите раздялата е станала по желание на жените.