Често се поддаваме на раздразнението и му позволяваме да ни контролира. Как да се отървем от тази зависимост? Отговор ни дава психологът Лео Бабаута.

Има хора, които прекарват голяма част от живота си в стремеж да избягват нещата или хората, които ги дразнят.  Всеки от нас може да изброи поне две-три неща, които не харесва, а в не малко случаи дори не си даваме сметка за тях. И това не е проблем. Но ако се съсредоточаваме върху това, което не харесваме, сами се поставяме в рамките на един ограничен живот.

Например:

- Ако мразите зеленчуци, ще ви бъде трудно да спазвате здравословна диета.

- Ако мразите физическите упражнения, ще ви бъде трудно да се поддържате силни и здрави.

- Ако не харесвате, когато хората пушат, пият, слушат неприемлива за вас музика, ще започнете да се дразните все по-често от всички хора.

- Ако ви вбесяват претовареният трафик, политиката, телевизионните звезди, бюрократите, ще бъдете разочаровани от много житейски ситуации.

Не винаги нещата, които ни дразнят са непременно лоши. Дори напротив. Но ако съумеем да се освободим от постоянното чувство на досада, можем да се почувстваме истински щастливи.

Как можем да преодолеем радразнението си?

Първата стъпка е осъзнаването.

Направете списък на нещата, които ви дразнят, ядосват, не понасяте, вбесяват ви. Например:

- Някои видове храни

- Някои видове упражнения или дейности

- Някои видове телевизионни предавания

- Някои типове поведения у хората, които познавате

- Начинът, по който някои хора се държат в Интернет

- Някои сайтове или приложения

Специфични социални ситуации

Допълвайте списъка, когато откриете нов дразнител. Отбележете, когато имате желание да избегнете дадена ситуация.

Работете върху това чувство по следния начин:

Когато почувствате раздразнение, седнете и го осмислете. Как то се отразява на вашето тяло, колко силно е, къде е съсредоточено и можете ли да го опишете. Отворете се към това чувство, не бягайте от него, не го игнорирайте. Проявете любопоитство. Позволете си да се учите от него, да го разберете. Дръжте се приятелски с това чувство и ще видите, че можете да оцелеете и с него.

Ще видите, че то не е чак толкова лошо, че започва да се променя и лека полека дори да изчезва. Всъщност, това е моментно чувство, не по-различно от всяко друго. То просто възниква. Почувствайте се свободни от необходимостта да го контролирате.

Така ще почувствате и свободата да комуникирате с досадни хора или да опитате зеленчуци, без да се разкъсвате вътрешно. И ако запазите самообладание, ще оцените дори красотата на тази ситуация. В крайна сметка, можете да се научите да приемате раздразнението, а не да бягате от него. Това е част от човешкия опит, а не повод за паника. Можем да се освободим от тази фиксация и да развием гъвкавост, за да се движим през света на желанията и нежеланията с любов и спокойствие, което ни позволява да оценяваме всичко, което ни заобикаля.

Източник: zenhabits.net / Мениджър Нюз