Понякога съвместният живот се превръща в безкрайна поредица от кавги.
7  прости упражнения ще помогнат да коригирате отношенията си и ще ви предпазят от развод.
В идеалния случай и двамата партньори трябва да работят върху връзката, за да постигнат най-продуктивния резултат.
Но нека бъдем реалисти: нашите мъже не са готови за подобни подвизи. Ако съпругът вярва, че всичко е наред (или, че вие сте виновна за всичко), е безполезно да изисквате и да настоявате.
Освен това, дори при най-благоприятното развитие на събитията, когато и двамата партньори отидат на психолог и се опитат да спасят брака заедно, всеки ще трябва да работи само върху себе си.
Защото целта е всеки да обмисли и да промени собственото си поведение, съветва семейният психолог Светлана Башмакова.

Директен въпрос
Най-лесният ход е веднага да потърсите помощ от половинката си.
Честите конфликти обикновено възникват поради факта, че започваме сериозният разговор в неподходящ момент. Най-често , когато и двамата са уморени и току-що са се прибрали от работа. Затова изчакайте момента, когато обстановката е спокойна и попитайте директно половинката си: „Какво мога да направя, за да те разведря и успокоя?“
За да намалите интензивността на емоциите, ще трябва да се съобразявате всеки път (сложете масата, нахранете се, оставете го сам за 20 минути, пригответе му лавандулова вана).
За да не забравите реда, е по-добре да си запишете инструкциите на отделен лист хартия. И да си го прочетете отново 10-15 минути преди съпругът ви да се появи на прага. Така ще си изградите условен рефлекс.

Децата гледат
Когато кавгите в семейството се случват често, съзнателните родители започват да се измъчват от чувство за вина пред детето. В края на краищата, дори и да се опитват тихичко да се карат, децата усещат враждебните погледи, красноречивото мълчание и недоволството един от друг. В един момент скандалите се развихрят. 
Подобни "представления" се отразят негативно на психиката на детето.
То лесно се адаптира към правилата на играта и много бързо започва да мисли, че такива отношения между съпруг и съпруга са норма.
Когато стане възрастен и създаде  собствено семейство, несъзнателно копира този модел. И това вече е сериозен проблем.
Все пак има начин да смекчите последствията от вашите кавги.
Запомнете едно важно правило: ако се карате пред детето, трябва да се помирите в негово присъствие.

Градивна критика
За да не нараните чувствата на съпруга, е важно да намерите не само подходящ момент за критика, но и да я поднесете по правилния начин. 
Ако искате да му кажете какво точно не харесвате и какво бихте искали да промените, изградете речта си по сложна схема. Започнете с комплимент, обсъдете въпроса, който ви вълнува, по средата на разговора направете вашите предложения за промяна, а накрая пак се върнете към похвалите. Препоръчваме да правите това упражнение веднъж седмично. Вземете думата. Например: „Много се радвам, че се върна по-рано днес и приготви вечерята. Но бих искала в събота да не спиш до обяд, а да отидете на разходка със сина. Между другото, ти винаги успяваш да го убедиш да отидете заедно в парка и успяваш да го разсмееш!“
Когато критиката е поднесена по мек начин, е по-лесно да постигнете примирие.

Нов език
Сигурно сте чували съвета на психолозите да използвате „Аз-посланията“, за да не звучат думите ви като обвинение. Но за да получите желания ефект, това не е достатъчно.
Важно е да автоматизирате това умение. Може да ви е трудно да го направите без химикал и хартия. Отделете 15 минути на ден, за да си създадете добър навик.
Вашата цел е да се научите как да изразявате ситуацията през призмата на собствените си чувства. Затова трябва да пренапишете всичките си характерни фрази, като изместите фокуса от „ти“ към „аз“.
Не: „Ти ме обиждаш“, а „Беше ми неприятно да чуя такива думи по мой адрес“.
Задайте си само един въпрос: „Ако нищо не се промени, мога ли да живея така още една година?“ Абсолютно не?"
След това незабавно започнете спасителната операция.

Продължава на страницата на Новите родители