Ако ви е омръзнало да се спъвате в разпръснати колички, да събирате пластилин от мебели и разпилени парчета от лего из апартамента, то това ръководство е за вас.

С появата на децата като че ли редът в къщата изчезва завинаги: има значително повече неща от преди, а малките мушмороци сякаш умишлено увеличават хаоса.

Задачите по чистенето се увеличава безкрайно, а с това и чувството за вина на отговорните майки - в крайна сметка е почти невъзможно сами да се справят. Но това не е причина да се отказват.

Ето план за действие, който дава психологът Ксения Литова.

Той ще ви помогне да научите детето на ред. 

Определете зоната на отговорност

Малко вероятно е, ако помолите детето да почисти, да се случи чудо. Всеки има различни идеи за реда, освен това задачата може да изглежда невъзможна за хлапето, което дори не знае от къде да започне.

Дайте му конкретна задача, с която то със сигурност ще се справи. Например, помолете дъщеря си да почисти рафта за кукли и помолете сина си да постави всички елементи на конструктора в кутия.

След това преминете към следващата стъпка. Ако разделите сложна задача на части. Така хлапето ще се справи по-лесно с нея.

Обмислете го предварително

Вие сте организаторът и нищо няма да работи без вашата помощ. Планирайте къде и какво да се съхранява в детската стая. 

Обяснете това на хлапето и то не само в разговор. Помолете го да нарисува и изреже снимки на дрехи, различни видове играчки или му ги отпечатайте на принтер. Ако то се учи да чете, можете да добавите и надписи.

Залепете „етикетите“ към чекмеджетата и рафтовете на шкафа. Така за него ще е по-лесно да запомни къде трябва да стоят нещата и сам да поддържа ред в стаята си.

Модерните отворени рафтове с контейнери във формата на куб са едно от най-неудачните решения за обзавеждане на детската стая. Всяко дълбоко чекмедже или контейнер за играчки бързо се превръща в сметище.

Ако детето има нужда от конкретно нещо за игра, ще му бъде много трудно да го намери. Съдържанието на контейнера трябва да се изсипе на пода, което създава бъркотия.

Правилното решение е да съхранявате играчките на един ред. Когато детето отвори чекмеджето или издърпа контейнера, то ще може да оцени с един поглед с какво разполага.

Вместо рафтове използвайте скринове или шкафове с долни чекмеджета.

Придържайте се към едно просто правило: едно чекмедже, една категория играчки.

Отстранете излишното

В нито една детска стая няма да има ред, ако в нея има много ненужни неща.

Отделете играчките, към които детето е загубило интерес, дрехи, които са омалели и всичко, което не ползвате. Подарете вещи в добро състояние на роднини или приятели или ги продайте в някой от специализираните сайтове.

СЪВЕТ: Децата днес имат твърде много играчки. За да не загуби интерес към тях, оставете само някои.

Висш пилотаж - по една играчка на рафт. Поставете всичко останало в кутии и го занесете в мазето или на тавана. Сменяйте местата на играчките периодично.

Мотивирайте

Почистването е твърде скучно за детето.

Кой иска да прекъсне играта или да откаже да рита на двора, за да чисти и подрежда?

Обяснете на детето защо е необходимо това. Една от най-добрите мотивации са гостите. Ако детето знае, че след като почисти стаята си, ще може да покани приятели, нещата обикновено вървят по-забавно. Освен това му обяснете, че няма да му се налага да губи време в търсене на своите неща, които не са поставени на местата им.

Редът също е необходим, за да не се загубят части от играчки, конструктори, лего - в противен случай няма да успее да ги сглоби и няма да може да играе с тях следващия път.

Снимка: Getty Images

Играя

Досадното почистване може лесно да се превърне в игра.