Гледането на познати епизоди от любими сериали засилва волята и самоконтрола. Хората решават по-добре логически задачи, след като гледат за пореден път някоя любима серия, твърдят учени от Университета в Бъфало.

„Гледането на повторение обикновено не изисква никакво усилие - не се налага да контролираш какво мислиш, правиш или казваш.В същото време се наслаждаваш на общуването с героите от сериала и това възстановява енергията ти,“ посочва ръководителят на изследването Джей Дерик.

Интересното е, че само повторенията имат такова ползотворно действие. „Ако просто гледаш какво дават по телевизията, това няма същият ефект. Новите епизоди от любими сериали също не са полезни в това отношение.“

В един от експериментите участниците всеки ден отбелязват трудните задачи, които изпълняват, медиите, към които се обръщат в свободното си време, и относителните си нива на енергия. Когато трябва да изпълняват задача, изискваща повече усилия, участниците са склонни да гледат отново любим филм или да препрочетат любима книга. След което се чувстват значително по-енергични.

Според Дерик познатите стари серии помагат на хората, които са използвали резервите си от самоконтрол и воля, по-лесно да се хванат отново на работа.

„Хората имат ограничен запас от тези ценни душевни ресурси - казва тя - Когато ги използват за дадена задача, те изразходват част от този ограничен ресурс и имат по-малко воля за следващата.“ С времето този ресурс се възобновява, но „старите ленти“ очевидно ускоряват процеса.