Факт е, че щастието е трудно, когато животът е лесен, и най-сладко, когато е трудно. Това заяви психологът Ани Владимирова в рамките на третия обществен разговор „Щастието на нацията“, организиран от сп. „Мениджър“. Ето защо не е изненадващо, че отчитаме ръст, макар и малък, в националния индекс на щастието, защото в края на краищата COVID-19 ни накара да се борим за това, което ни прави щастливи.

„Хората започнаха да ценят менталното си здраве, да се стремят повече към връзка и партньор, отколкото към кариерно развитие. Хората осъзнаха колко много са самотни, колко много са несвободни“, каза още тя.

Можем ли да се научим да бъдем по-щастливи?

"Никой не може да даде рецептата за щастие, всеки трябва да я открие сам за себе си“, категорична е Ани Владимирова. „Ние обаче сме изключително адаптивни и успяхме да открием позитивното в ситуацията“ с COVID-19, допълни писателят Александър Шпатов.

"Търсете щастието за себе си, за да можете да го покажете на своите деца", да ги научите да бъдат щастливи, следвайки вашия пример, каза още г-жа Владимирова.

Като лична рецепта за щастие Шпатов съветва да казваме по-често „благодаря“ на хората, които заслужават тази дума.

"Щастието е в очите на хората - търсете го в тях" пък, смята Калин Василев, един от съвременните апостоли за създаване на общности и основател на сдружение ТърновоRUNS. Липсата на местни общности продължава да тегли надолу съвкупния индекс на щастие и в тазгодишното проучване, стана ясно от представените по време на събитието социологически данни.

А какво е за вас щастието?

Събитието се осъществява с подкрепата на: TELUS International ; BAT

Официален кафе партньор: Costa

Комуникационен партньор: INTERIMAGE

Медийни партньори на инициативата саbTVdir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg