Не, наистина, сипете си питие, и ще откриете, че говорите чужд език много по-естествено, твърди ново изследване. Учени са открили, че езиковите умения на участниците са се подобрили след едно питие. Учените предупреждават, разбира се, резултатите от тяхното изследване да не се четат изопачено.

“Ние показахме, че алкохолната консумация може да има положителен ефект върху произношението на чужд език при хора, които наскоро преди това за изучавали този език”, обясняват от екипа. Те са проучили 50 германци, с майчин език немски, който са изучавали холандски език в холандски университет и наскоро са се научили да говорят, да четат и да пишат на него.

По време на тестовете на участниците е бил даван на случаен принцип алкохол или вода като контролна напитка. Количеството алкохол е варирало според теглото на тялото, но е било еквивалента на 460 милилитра от 5% бира за мъж с тегло от 70 кг. След това участниците са говорили на холандски с учен за пет минути, и след това записът е бил оценен от двама холандци с майчин холандски език.

Science Alert