Джеймс е служителят, за когото мечтае всеки мениджър. Трудолюбив и всеотдаен, той се готви да поеме ролята на продуктов вицепрезидент в технологична компания. И, подобно на много други работяги, той е много целенасочен.

Джеймс обича работата си и се гордее с високите си постижения. Винаги са го учили, че трябва да прави всичко възможно, а понякога и невъзможното, и точно така е постъпвал. Наскоро обаче Джеймс пое голям проект с много повече отговорност и тази перспектива за преход към ново ниво в кариерата го развълнува силно.

Новият проект е свързан с много стрес. Джеймс обаче е свикнал да изпълнява перфектно всяка задача, като непрекъснато внимава да чува всяко мнение, нуждите на всеки да са удовлетворени - много често за сметка на самия себе си. Той не знае как да каже „не“ и дори взема решения от името на шефа си, който пък в известен смисъл е отсъстващ мениджър.

И тъй като Джеймс отговаря утвърдително на всяка нова молба, постепенно молбите стават настойчиви искания. Главата на Джеймс е пълна с мисли от рода на:

"Трябва да угаждам на шефа ..."
"Трябва да изпълня този проект перфектно ..."
"Трябва да направя всичко възможно ... ако не мога, значи подвеждам колегите  ..."
"Никой не трябва да знае, че се чувствам несигурен ..."

Познавате ли хора като Джеймс? Може би вие сами приличате на него? Наричам хора като Джеймс чувствителни работохолици.

Кои са чувствителните работохолици?

Това са успешни хора, които мислят и усещат света около себе си в по-голяма дълбочина от повечето други хора. От биологична гледна точка 15–20% от жителите на планетата улавят повече стимули около и вътре в себе си. Те са много възприемчиви към емоции - свои и чужди.

Чувствителните работохолици се грижат всеотдайно за работата си. И тъй като те обработват информацията по-задълбочено и всеобхватно от останалите, са по-склонни към стрес, емоционално претоварване и прекомерна замисленост.

Тази комбинация от чувствителност и амбиция е трудна за хора като Джеймс. Това превръща често срещаните ситуации на работното място - като получаване на обратна връзка и доверяването на собствената гледна точка - още по-предизвикателни.

Добрата новина е, че чувствителността, съчетана със силен стремеж към постигане на целта прави човека страхотен изпълнител. Изследванията доказват: мениджърите единодушно смятат хората с по-висока чувствителност за своите най-добри служители.

Признаците на чувствителния работохолик

Чувствителните работохолици са били отлични ученици и студенти затова обичат забавни викторини. Ако искате да знаете дали принадлежите към този тип хора, проверете сами себе си си по следните критерии:

1. Изпитвате емоции с изключителна дълбочина и сложност.
2. Имате силно желание да „надхвърлите очакванията“ във всички аспекти на живота.
3. Считате се за целенасочен и амбициозен.
4. Жадувате за смисъл и изпълнение.
5. Имате нужда от време да помислите за решението си, преди да предприемете действия.
6. Имате вътрешен критик, който никога не почива.
7. Вие сте мили, състрадателни и искрено съпричастни с другите.
8. Имате отчетлива способност да разбирате чуждите чувства.
9. Често поставяте нуждите на другите пред вашите собствени.
10. Трудно ви е да зададете граници и твърде често казвате „да“.
11. В миналото сте имали епизоди на бърнаут.
12. Лесно се поддавате на стреса.
13. Не можете да „изключвате“, защото умът ви постоянно е изпълнен с различни мисли.
14. Чувствате се притеснени, когато ви хванат неподготвени или знаете, че ви наблюдават.
15. Поддържате високи стандарти.
16. Опитвате се да правите нещата „по правилния начин“ и строго се осъждате за грешките си.
17. Често "зацикляте" в нерешителност и аналитична парализа.
18. Страхувате се от обратната връзка и приемате присърце критиките.

Ако сте съгласни с девет или повече от горните твърдения, тогава можете спокойно да се наречете чувствителен работохолик.

С разбирането как вроденият ви темперамент формира визията ви за себе си и подхода ви към кариерата, можете да превърнете тези качества във вашите силни страни. Вместо да бъдете обременени от несигурност, безпокойство или нереално големи очаквания, почувствайте контрол над живота си и разберете какво означава успехът за вас.

Мелъди Уайлдинг, BetterHumans