Приписват му афера с Мерилин Монро, канят го да стане президент на Израел, години след смъртта си е вдъхновение за образа на Йода, а сам за себе си той казва: „Нямам особени таланти, просто съм ужасно любопитен.“ Най-важното е, че името му се е превърнало в нарицателно за гений.

Всяка неделя от 21:55 ч. National Geographic излъчва първата си изцяло игрална продукция „Геният“, която проследява възхода на Айнщайн от твърде скромното му потекло до любопитния мислител-бунтар, през битките за признание и страданията до световния му статус на знаменитост и превръщането му в човека, отключил мистериите на космоса със своята теория на относителността. Поредицата се разравя надълбоко и показва вълнуващите емоции, които преживява Айнщайн, редуващи се с безсърдечност в отношенията му с най-близките, включително с децата му, двете му съпруги и безбройните други жени, с които той има паралелни взаимоотношения.

В ролите на любовниците, враговете и други учени-светила от времето на Айнщайн, в звездния актьорски състав на продукцията участват носителят на „Оскар“, „Еми” и „Златен Глобус“ Джефри Ръш (Речта на краля, Карибски пирати, Блясък) като големия едноименен учен, Джони Флин (Облаците на Силс Мария, Първа песен, Болен от любов) като Алберт в годините преди световната слава на Айнщайн, както и Емили Уотсън (Теорията на всичко, Крадецът на книги) в ролята на втората му съпруга и негова първа братовчедка – Елза Айнщайн.

Поредицата започва с тийнейджърските години на Айнщайн,  когато той се противопоставя на баща си и бяга от училището си в Германия, за да се запише в университет в Швейцария. Любовта му към нежния пол и страстта му към физиката разцъфват, след като разбива сърцето на първата си любов Мари Уинтелер (Шанън Тарбът, Обещание, Виртуозът), увлечен от своята мистериозна и неуловима колега-състудент Милева Марич (Саманта Коули, Виктория, Лов на вещици). Този вихрен романс ги изправя срещу преподавателите им, както и срещу една неочаквана бременност, която ги принуждава да оставят настрана великите си мечти, а Айнщайн трябва да започне работа като чиновник, подтикнат от своя близък приятел Мишел Бесо (Сет Гейбъл, Салем, Fringe). Стремейки се да пробие в научната общност, Айнщайн публикува пет оригинални дисертации за една година, привличайки вниманието на мнозина, включително на учен, който впоследствие ще се превърне в един от най-яростните му противници, д-р Филип Ленърд (Майкъл Макелатън, Игра на тронове).

Действието в “Геният“ се развива в неспокойните времена между двете световни войни. Лице в лице със зараждащия се анти-семитизъм в Европа, шпионските игри и потенциалната атомна заплаха, Айнщайн се бори като съпруг и баща, но и като човек с принципи, дори и когато собственият му живот е в опасност.

Поредицата е базирана на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“, а изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър (24, Красив ум), Рон Хауърд и Джиджи Прицкер (Drive: Живот на скорост, Hell or High Water), като първият епизод е и режисьорски дебют в игрална телевизионна продукция за холивудското величие Рон Хауърд.

„Геният“ е по National Geographic всяка неделя от 21:55 ч. 

Gallery

Копирайт: Genius © National Geographic

Gallery

Копирайт: Genius © National Geographic

Gallery

Копирайт: Genius © National Geographic