Изследвания за глобалното щастие показват, че Дания, Норвегия и Швеция са най-щастливите страни в света. Каква е тяхната рецепта за щастие и какво можем да заимстваме от нея? Нека видим...

1. Скромност и уважение към околните

Скандинавските страни са известни със сплотените си малки общности – квартали, градчета, селца, които са основата на едно дружелюбно и кооперативно общество. Скромността и уважението към другите са високо ценени. Арогантността и самохвалството са изключени. 

2. Баланс между работа и семейство

Скандинавците знаят колко е важно да отделяш време за семейството. Повечето офиси в Дания затварят в пет следобед. Нещо повече, датчаните никога не продължават работата си в извънработно време. В Швеция някои компании дори са направили следваща крачка и са въвели шестчасов работен ден в опит да увеличат продуктивността и удовлетворението от работата. Семействата често излизат в парка, спортуват и пътуват с роднините си.

3. Уютни събирания с близки хора

В Дания има една страхотна дума, която означава едновременно да създадеш приятна атмосфера и да се насладиш на нея с приятни хора – hygge. Да седиш около огъня в студена зимна нощ, да пиеш вино и да споделиш вкусно ястие с най-близките си приятели – това е hygge. И е нещо, което повечето от нас някога са изпитвали. Чувството за взаимна подкрепа, споделяне и спокойствие е ключово.