Най-щастливите деца растат в скандинавските страни – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, поне според статистиката. А знаете ли защо?

1. Първо – игри, училището – след това

Скандинавските майки и татковци се придържат към принципите на така нареченото свободно родителство. И въобще не се занимават с всевъзможни развиващи занимания и играчки. Нито пък учат заедно с деца. Не ги наказват, нито ги ругаят за лоши оценки.
Родителите са единодушни, че най-важна е играта навън – сред природата, в кал, дъжд, в студ и сняг – без значение какво е времето. Те насърчават катеренето по дърветата, търсенето на червеи, копаенето на ями, строителството на убежища - всички занимания сред природата, които правят децата щастливи.
И ако детето се върне в къщи чисто и спретнато, то значи, че денят му е минал напразно – в това са убедени скандинавските майки и бащи.
Докато омърляните в кал ботуши, доказват, че животът е бил интересен, пълен с приключения и нови открития. Това според тях е по-важно от изучаване на азбуката и математиката.

Скандинавските родители не са фанатици на тема чистота: никой не носи в себе си антибактериален гел, нито мокри кърпички и не бършат час през час ръцете на детето.
Никой не изпада в паника, ако хлапето изяде нещо мръсно от земята. Като резултат скандинавските деца рядко страдат от астма или алергии, защото имунната им система от най-ранна възраст се запознава с различни микроорганизми.

Хлапетата тръгват на училище на 6-7 години. В детската градина те само играят и не се подготвят за бъдещото училище. Когато отидат в първи клас, прекарват много време в игри на улицата, а успоредно с това и спортуват.
Още нещо, което е изключително важно: в училище не им дават домашни.

2. Спокойно отношение към голотата

Скандинавските деца често тичат голи из къщи и в задния двор на дома. Дори, когато навън е студено. Вместо да им обясняват, че е хладно и може да настинат, родителите ги поощряват и да изучават тялото си. Според тях това е начин по-късно да се чувстват комфортно и да не се притесняват от голотата.

3. Никакви физически наказания

През 1979 година Швеция стана първата страна в света, която официално забрани всякакви физически наказания за децата, а скоро след това към нея се присъединиха Норвегия и Финландия.

4. Полова неутралност
Розово за момиченцата, синьо – за момчетата. В скандинавските страни такива цветови различия между половете няма. Родителите обличат децата си в жълто, кафяво, сиво, зелено ... без никакво значение дали е момче или момиче.
Нещо повече – бъдещите родители не искат предварително да узнаят пола на бебето в утробата. А когато тръгне на градина, обръщението не е „момичета“, „момчета“, а „деца“ или ги назовават по име.

Източник: Новите родители