Хората мислят, че могат да се влюбят, само когато срещнат достоен човек - глупост! Никога няма да намериш такъв. Хората смятат, че ще могат да заобичат само когато намерят съвършен мъж или жена - безсмислица! Никога няма да ги намерите, защото съвършена жена или съвършен мъж не съществуват, или ако съществуват, вашата любов изобщо не ги вълнува.

Не изисквайте съвършенство, защото така няма да намерите никаква любов, струяща в самите вас. Напротив, ще станете съвсем нелюбещ. Хората, които изискват съвършенство, са много нелюбещи, невротични хора. Дори и да намерят любим или любима, те изискват съвършенство, любовта бива разрушена заради това изискване.

 Когато мъж се влюби в жена, или жена в мъж, веднага идват изискванията. Жената почва да настоява мъжът да стане съвършен, просто защото се е влюбил в нея. Като че ли е извършил някакъв грях! Сега той е длъжен да бъде съвършен, сега той трябва да захвърли всички недостатъци - просто заради тази жена. Сега той не може да бъде просто човек. Или трябва да стане супермен, или - фалшив човек, измамник. И понеже е много трудно да станеш супермен, ставаш измамник.
 
Хората почват да се преструват, да влизат в роли, да разиграват игри... Запомнете, никога не изисквайте съвършенство. Нямате право да изисквате каквото и да било от който и да било. Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, но не искайте нищо - защото той не е длъжен да ви обича. Ако някой ви обича - това е чудо, изпитвайте трепет пред това чудо!
 
Любовта е функция, естествена като дишането. Когато обичате някого, не започвате с изискванията; така от самото начало затваряте вратата. Не очаквайте нищо. Ако нещо дойде, почувствайте благодарност. Ако нищо не идва, значи не трябва да идва, и няма необходимост да идва. Не можете да очаквате това!
 
ОШО