Бременна ли съм?

16 януари 2019 г., 12:00
616

Shutterstock

Това е въпрос стар, колкото света - бременна ли съм?

През вековете хората са имали доста трудности да отговорят на този въпрос с достатъчна сигурност, макар че някои примитивни тестове за бременност се оказват с определена научна стойност, твърдят колегите от Обекти.бг.

Древен Египет

Един от най-старите известни начини за определяне на бременността идва от древноегипетски документи, които датират от 1350 г. пр.н.е. Папирусът твърди, че жената трябва да уринира върху пшеница или ечемик. Ако пшеницата поникне, това означава, че се очаква момиче; ако това стане с ечемика, значи жената чака момче. Ако растенията не прорастат, значи тя не е бременна.

Интересно е, че през 60-те години на миналия век учените тествали този метод и установили, че той не е съвсем безсмислен. По-високото ниво на естроген в женската урина може да стимулира растежа на семената, макар че няма никаква възможност по този начин да се предскаже пола на бебето.

Средните векове

И през Средновековието женската урина била ползвана често, за да се разбере дали тя е бременна. Хората вярвали, че ако поставена в стъкленица урина ръждяса и почернее или почервенее, това значи, че жената най-вероятно е бременна.

Друг популярен тест включвал смесването на вино и урина и наблюдаването на последвалите промени. Тъй като алкохолът може да реагира на протеините в урината, този тест би могъл да е точен, стига да се наблюдава от някой, който е наясно с промените в цвета на субстанцията.

Продължава на страницата на Новите родители.

Коментари