Досега лекари съветваха жената да изчака със следващата бременност поне една година след раждане. Такива са препоръките и на Световната здравна организация (СЗО).

Сега, учени от университета Къртин в Австралия решиха да разберат дали не е време да преразгледат този съвет, който датира от доста години.
„Експертите на СЗО, които препоръчват на жените да не рискуват своето здраве и това на детето си и да чакат поне една година след раждането, преди да забременеят отново, се основават на много ограничени данни, събрани предимно от бедните страни по света“, коментират учените, чието проучване е публикувано в престижното списание Plos One. 

Според тях, жените, които живеят в по-благоприятни социални и икономически условия, може да не чакат една година и е напълно безопасно да забременеят по-рано. 
Учените анализират данни от повече от пет милиона и половина раждания в Австралия, Финландия, Норвегия и Калифорния между 1980 и 2017 година. Всички анкетирани жени са имали поне по три деца.
Оказало се, че при различните интервали между бременностите - по-малко от 6 месеца и 1,6 и 2 години – няма никаква разлика по отношение на риска от негативни ефекти: спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско за гестационна възраст тегло. Така че, ограничения като че ли вече няма. 

Новите родители