“Дъщеря ми скоро ще навърши 2 години, а аз, колкото и ужасно да звучи, съм страшно уморена. Искам да легна и да не стана. Много я обичам, но ми писна от безкрайната бъркотия, неизмити чинии, безсънни нощи и хленчене. Нямам сили. Иска ми се да я занимавам, да четем книжки, да ходим на разходка, да играем, но всичко ми идва в тежест. Съпругът ми помага, но се прибира късно, а сутрин излиза рано. Кажете ми какво да правя? “, пита млада майка.

Ето отговора на семейния психолог Нина Хомерики.

От това, което пишете, изглежда не че просто сте уморена. Вие описвате картина на нервно-психическо изтощение с прояви на депресия. Първото нещо, което бих препоръчала,  е да потърсите помощ от специалист, който да прецени вашето състояние. Психотерапевт (лекар с допълнително обучение по психотерапия) или психиатър може да ви помогне да разберете причините за вашето състояние.

Сега е много важно да се грижите за себе си и състоянието си.Често припомням на родителите една метафора – когато на борда на самолета има инструктаж за безопасност, стюардесите казват: „При инцидент, първо сложете кислородната маска на себе си, а след това на детето. "

Когато майката е спокойна, щастлива и отпочинала, тя има енергия и ресурс да общува и играе с детето си.

Ако единственото нещо, което искате, е просто да лежите и да не ставате, няма как да вършите задълженията си на майка.

Освен това децата реагират тревожно на вътрешната нестабилност на майка си. Те започват да я „изпробват“ - плачат и капризничат, за да се уверят, че тя е на мястото си, че е близо, че може да издържи на всякакви емоции.

Мама пък се изтощава още повече от този плач и капризи и проблемният кръг се затваря.

Какво друго може да се направи

Първо се свържете и поговорете със специалист.

Второто, което ще е от полза е да помислите какви са вашите собствени нужди. Какво сте пренебрегнали след раждането на детето.

Отговорете си на няколко въпроса:

Какво ви носи радост? Какво наистина искате?

Какво събужда вътрешния ентусиазъм и повишава нивото на енергията ви?

Кога за последен път бяхте някъде със съпруга си заедно?

Има ли място за лични интереси в живота ви или е напълно погълнато от семейните дела?

Какво трябва да направите, за да освободите това пространство за себе си?

Може да вземете детегледачка (приятелка, майка, баба), за да си организирате съботен следобед с приятелки, или организирайте разходка в любимия си парк сама.

Намирането на ресурси, вътрешни и външни, ще ви помогне да намерите отново своята опора. 

Понякога е трудно човек да си помогне сам. Работата с психолог може да ви помогне да разберете ситуацията и да получите помощта, от която се нуждаете.

Мона Василева / Новите родители