Мама и татко очакват първородното им детенце да спи спокойно през цялата нощ. Или поне се надяват, че ще е от най-кротките. В действителност всичко изглежда различно.

Бебето се мята, събужда се с плач и иска да яде на всеки 2-3 часа. То бързо свиква с определени ритуали (смучене на гърдата, люлеене, биберон и др.). Буди се и държи цяла нощ и мама и татко на крак.

Родителите се опитват да използват всички съвременни методи, описани от психолози и консултанти. Но дори и те не винаги работят.

И те се чудят къде грешат. Защо обаче очакват бебето да е робот. Въпросът задава Алис Грегъри, автор на „Почивка: науката за съня“ и се опитва да отговори на най-популярните митове.

В първата част изброихме 4 от най-популярните митове: Дали липсата на сън може да причини синдром на хиперактивност И дефицит на вниманието , трябва ли наистина бебето да спи 16 часа на ден, ще спи ли непробудно през цялата нощ, ако се храни по часове, ще спи ли по график.
А сега продължаваме с още 3 мита.

Бебетата трябва да спят от 7 до 7

Чували ли сте теорията, че детето трябва да се слага в леглото рано вечер - веднага след детската градина.

В действителност няма златен стандарт.

В Европа и САЩ тази теория е по-популярна. Докато в Азия и Близкия изток оставят децата е до 22:00 часа. Всичко това се дължи по-скоро на културни различия.

Към момента няма проучвания, които категорично да доказват, че по-ранното лягане вечер подобрява здравето или развитието на детето.

Дори в САЩ, където бебетата се слагат в леглото в 19:00 часа.

е доказано научно, че хормонът на съня мелатонин започва да се произвежда едва 40 минути по-късно.

Освен това всяко дете има собствена нужда от определено количество сън и ако бъде сложено да спи твърде рано, може да се събуди преди разсъмване.

Ако не е достатъчно уморено, ще избухне в плач, но няма да заспи като с магия.

Дълбокият сън стимулира развитието на мозъка

Привържениците на дълбокия и непрекъснат сън при децата цитират доказателства, че само бебетата със здрав сън се развиват бързо и лесно учат нови неща.

Изследователят на съня Джоди Миндел проследява 117 бебета и не открива връзка между качеството на съня им и когнитивното развитие.

Бебето трябва да се научи да заспива само

Привържениците на метода Спок се опитват от раждането да научат детето да заспива само, твърдо вярвайки, че това е възможно. Реалността казва обратното.

Продължава на страницата на Новите родители