Струва ни се, че през първите месеци от живота те само спят и ядат. Всъщност бебето има много грижи: трябва да докосне лицето на майка си, да почопли стената с пръстче и да трака с лъжица по тигана.
За това си има обяснение, твърдят специалисти по ранно детско развитие.

Ако вашето бебе все още не е развило тези навици, скоро ще ги развие. Всяко действие съответства на определен период на израстване.
И така, какво наистина обича да прави бебето през първите месеци от живота си?

Да гледа лицето на мама

Когато новороденото не спи и не яде, то е много заинтересовано да гледа лицето на майка си или баща си - този, който го държи на ръце или е до него.
Има основателна причина за това: очите на новороденото се фокусират най-добре на разстояние от 20 до 40 см, което означава, че то може да ви вижда добре само когато го люлеете или го преобличате.

„Вероятно е заложено от природата. Зрителният контакт е много важен за оцеляването. Поради това мозъкът обработва невербалната информация (погледа на човек, изражението на лицето, мимиката) с такова внимание“, обяснява Лиз Елиът, доктор по философия, автор на „Какво се случва там?“
„На около два месеца бебето е в състояние да разпознае лицето на мама и започва да отговаря с усмивка“, казва педиатърът Таня Ромер Алтман, доктор по медицина, автор на много ръководства по родителство.

„Интересно е, че бебетата първо разпознават лице въз основа на външни характеристики като коса, брадичка или форма на главата. И като пораснат, те различават любим човек по чертите на лицето“, обяснява той.

Обича червения цвят

Когато бебето започне да развива способността си да различава цветове (това се случва на около 3 месеца), червеното е любимото му. То го разпознава по-добре от другите нюанси.
Новороденото изобщо не вижда цветно, оттук и ранното му увлечение по черно-белите играчки.
Но до 4 месеца заобикалящият го свят става пъстър.
„Малките деца виждат само ярки цветове: червено, зелено, синьо и жълто“, казва Елиът.
Ето защо е за предпочитане да купувате играчки и да декорирате интериора на детската стая в тази гама, а не в бледи пастелни цветове. Между другото, по-големите, ако имат избор, обикновено също избират ярки, а не бледи цветове.

Интересува се от малките детайли

Малки петна по пода, петно ​​върху килима, бурмичка в електронната играчка - защо всички тези детайли очароват толкова много децата?
„Тъй като новороденото може да вижда само черно и бяло, то забелязва контраста или ръбовете на предметите. Затова обича да гледа малки точки или лъчи светлина“, обяснява д-р Алтман.
Някои бебета, когато се учат да пълзят, намират забавление под формата на пукнатина в дървен под и са готови да я изследват с часове.

Новите родители