Бащата е пълноправен родител в семейството и ето защо той не бива да има помощна функция, включваща се в едночасово отменяне на майката от време на време или смяна на памперса само по молба на половинката.

Научно доказано е, че бащите имат огромно значение в израстването на едно дете.

На първо място е важно да се отбележи, че майките и бащите общуват по различен начин с децата си. Майките са склонни да понякога да отговарят машинално на бърборковците, защото прекарват много повече време с тях. От друга страна, бащите задават повече въпроси, защото им е по-трудно да разбират децата си, дават им повече съвети и инструкции, не се отплесват в други теми и общуват по-целенасочено с тях. Деца, които са имали пълноценно общуване с бащите си (не само с майките), общуват много по-успешно извън семейството, когато растат.

Татковците са полезни и в случаите, когато децата страдат. Майките ги утешават, прегръщат ги, искат в миг да отнемат цялата им болка и разочарование, да ги спасят от света. Майките са емоционални и са склонни дори да влязат в конфликт с друг, ако причинителят на детското негодувание се дължи на външен фактор. От друга страна, татковците успокояват детето, когато изваждат на повърхността чувството им за увереност. Бащите са по-малко склонни да утешават детето чрез прегръдки и целувки, а чрез насърчаване и стремеж да го направят по-силно и уверено в себе си. всъщност това са качества, които ще бъдат ценни в израстването занапред.

До всяка добра, спокойна и щастлива майка стои един добър татко. Бащите могат да дадат увереност на майките от мига, в който дарят живот. Когато участват активно в семейния живот, майките се чувстват уверени, спокойни и са много по-склонни да разгърнат потенциала си да бъдат топлината и уютът в дома.

Бащата на момчета им дава пример, учи ги да бъдат достойни и честни хора, силни и смели, да не се отказват пред препятствията и трудностите.

Бащите на момичета им дават рамо и опора, усещане за уют и закрила, учат ги да уважават себе си и един ден да търсят у мъжа до себе си уважение и обич.

Майката е незаменима, но несправедливо се приписва на нея основната грижа за детето. А понякога и единствената. Таткото би трябвало да участва активно в отглеждането на детето, защото татковците са от значение.

Цветелина Велчева