Понякога, когато мъжът стане татко, самочувствието му, че може с всичко да се справи, се изпарява. Дори е малко уплашен. През главата му минават какви ли не страхотии, разиграват се плашещи сценарии, защото неизвестното поставя много въпроси, на които той няма отговор.
Консултанти на Parents събраха някои от най-големите страхове на бащите и дават съвети как да се отърве от тях.

1. Ами ако направя нещо неправилно

Съвет: Нека таткото знае, че е добре да не знае всичко.
„Всеки баща може да се грижи за детето си“, казва психотерапевтът и майка на три деца Тами Голд. - Ако съпругът ви не знае как да помогне с детето, му помогнете. Покажете му и след това го оставете да опита сам. Практика и само практика.

2. Страхувам се, че няма да мога да осигуря достатъчно средства за семейството си, когато бебето се роди

Съвет: Планирайте разходите си, изчислете колко пари наистина ви трябват. Направете нов бюджет, който да включва и бъдещото дете - точно както досега сте правили обикновен семеен бюджет за двама. Това ще ви помогне да облекчите стреса, да разберете, че не всичко е толкова лошо и дори може да си поставите някои финансови цели.

3. Страхувам се, че сега целият ми живот ще се завърти около детето

Съвет: Отпуснете се. Ако за вас е толкова важен активният социален живот, ще го водите – без деца, с едно дете или с десет. Много родители, особено на Запад, абсолютно не се притесняват за това.

4. А какво ще стане със забавленията и срещите с приятели

Съвет: Да, животът ще се промени. Но е добре да намерите време за себе си. Седнете и говорете със съпругата си, изразете желанията, изслушайте нейните. Винаги можете да намерите компромис: в един ден от седмицата тя ще излиза с приятели, а вие – в друг ден ще имате възможност да вършите личните си дела.

5. Няма да спя достатъчно и вероятно ще стана раздразнителен

Съвет: Безсънните нощи няма да продължат цял ​​живот, а само няколко месеца - напълно възможно е да се адаптирате и да издържите. Разработете стратегия за „време за сън“. Може би единият от вас ще "работи“ нощна смяна през делничните дни, а другият през почивните дни? Може би в някои дни майка ви или някой от роднините ще може да помогнат.

6. Ами ако нещо се случи с детето

Съвет: Говорете с психолог. Вижте статистиката на инцидентите, от които се страхувате. Това ще ви улесни да преодолеете този страх.
Невъзможно е да се предвиди абсолютно всичко - и не е необходимо. Достатъчно е да правите това, което е по силите ви и, което зависи от вас.

7. Вкъщи ще е вечна бъркотия

Съвет: Бебето не е чудовище, което щом се появи, ще обърне всичко с главата надолу. Ако поддържането на ред е важно за вас, направете план заедно с половинката си. Някои семейства незабавно обявяват част от апартамента за „зона без деца“, например всекидневна или спалнята си. Изчислете доходите си: може би ще е по-лесно да наемете жена за чистене.

Продължава на страницата на Новите родители