Случвало ли ви се е да попаднете в капана на независещи от вас обстоятелства? Имате планове за деня – например да дремнете заедно с бебето следобед или да се изкъпете (за разнообразие), но точно в този ден се изтърсват неочаквано роднини или приятели?

А случвало ли ви се е тези роднини или приятели да огледат с критичен поглед къщата и да ви обвинят, че сте мързелива майка?

И не сте единствена.

Майката има право да бъде изморена. От какво ли? Кърмене, цедене, преобуване, разходки, хранене, приспиване, миене на дупета, къпане. А ако мъжът е от онези, които очакват вечерята да е на масата, когато се прибере от работа, нещата стават съвсем сложни.

Да, покрай всичко това понякога не остава време да минеш с прахосмукачка, да измиеш съдовете, да избършеш прах, да измиеш прозорците.

Когато някой отива на гости на млада майка, би трябвало да се съобрази с  нейния режим и вместо да отправя критики, да предложи помощ. Знаете ли какво би могло да бъде помощ? Да гледате бебето за 2 часа, докато тя свърши нещо на спокойствие из къщата – не да спи или да отиде на козметични процедури, а да си оправи къщата. В повечето случаи майките мечтаят за няколко часа на спокойствие, за да ОТМЕТНАТ ОЩЕ РАБОТА, а не да си почиват.

Майката не спи, а по-скоро стои нащрек със затворени очи. Вечно недоспала, може би по-изнервена, по-уморена, но не и мързелива.

Представете си какво става, когато добавим работа? Много жени се налага да се върнат на работа след първата годинка на детето. В този случай работата не намалява, а само се увеличава. Тогава майката няма търпение да се прибере вкъщи, за да се порадва на детето си, а не да чисти и подрежда.

Ще кажете как са отглеждали едно време нашите баби по 4-5-6 деца? Ами по-лесно, защото животът е бил различен, очакванията са били различни, всичко е било някак по-просто, ясно и подредено. Да не говорим, че жените не са работели, а са се грижели изцяло за домакинството и децата.

Всички знаем, че майките са супергерои. Само че понякога силите е и на супергероите се изчерпват. И тогава трябва да презаредим.

Вместо да отправяте критики и заядливи коментари, подайте зарядното – помогнете й, отменете я за малко, окуражете я, че се справя страхотно. Защото със сигурност е така.

Зад всяко щастливо дете стои една мама супергерой.

Цветелина Велчева