На фона на всичко случващо се по света в момента, последното нещо, от което има нужда човек е драма на работното място. Битките за територия, прехвърлянето на вина, клюките и злорадството влияят негативно не само на хората, които са пряко засегнати от тях, но и създават една токсична среда, в която страда здравия разум на абсолютно всички.

Как може да укротите драмата в работата? На първо място, като не назначавате всезнайковци, самовлюбени нарциси  и други личности, които не са добри екипни играчи. Това определено помага. Истината обаче е, че дори най-сериозните и внимателни служители понякога губят контрол и създават конфликтни ситуации, особено когато стресът в работата е висок. В идеалния случаи трябва да се стремите не само към премахването на проблеми на проблемните работници, но и към създаването на среда, в която всички се държат по-добре с останалите.

Добрата новина е, че според ново проучване има прост, бърз и безплатен начин за постигането на желания резултат – просто трябва да накарате служителите си да отделят по-няколко минутки на ден, за да изброяват и записват нещата, за които са благодарни.

Добре известно е, че създаването на какъвто и да е ритуал, който кара човек да обръща повече внимание на хубавите неща от живота си, вместо да не спира да мисли за своите проблеми, го прави по-щастлив и позитивен. За изследователи от Университетът на Централна Флорида обаче това индивидуално удовлетворение не е било достатъчно и те са си поставили за цел да разберат, дали изразяването на благодарност влияе на поведението на човек в работата.

За да тестват теорията си, че благодарността кара хората да се държат по-добре на работното място, те са помолили няколко стотин служители да отделят броени минути на ден за съставяне на списък с неща, за които са признателни. След това те са поискали от колегите на тези служители да докладват колко често те са се държали зле с останалите в рамките на две седмици. Резултатите от този експеримент бяха публикувани наскоро в „Журнал за приложна психология“ на Американската психологическа асоциация, като новините са повече от добри. Участниците в теста, изброявали всеки ден нещата, за които са благодарни, са участвали значително по-рядко в разпространението на клюки и в инициирането на конфликти на работното място, свидетелстват техните колеги.

„Установихме, че воденето на дневник за благодарност е лесен и евтин начин за намаляване на напрежението на работното място, който може да помогне за промяна на поведението на служителите към по-добро“, казва Лорън Локлиър, докторант, участвал в изготвянето на поръчването.

Разбира се, това не е първото прочуване, което показва, че навиците, които подобряват психическото благосъстояние могат да допринасят и за намаляване на драмата в офиса. Друго изследване от миналата година показа, че отделянето на 7 минути на ден за медитация прави хората много по-отзивчиви и по-малко агресивни в работата. Медитацията обаче изисква поне малко обучение и практика. За записването на неща, за които човек е благодарен, са нужни само химикалка и лист хартия, така че нямате никакво оправдание, ако решите да не се възползвате от тази антидот срещу токсичните отношения още днес.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз