И най-щастливите хора понякога изпадат в дупки. Не трябва да забравяме, че всяко преживяване - положително или отрицателно, допринася за нашето израстване. Имаме нужда от спокойствие, увереност и откритост, за да откриваме всеки ден отговорите, които търсим, и най-важното - да открием правилните въпроси, пише блогърът Ейнджъл за marcandangel.com. Затова, когато нещастието ти натежи, запитай се...

1. Да сменя ли посоката?

Когато ти се струва, че налиташ от една задънена улица на друга, това понякога е знак, че не си на правилния път. Може би е трябвало да завиеш наляво вместо надясно – и това не е проблем. Обратният завой в живота е позволен. Никой не печели на шах, като се движи само напред  – понякога трябва да се върнеш назад, за да заемеш по-добра позиция.

2. Какво ме прави щастлив?

Каквото и да решиш да правиш, увери се, че ти носи щастие. Един ден ще погледнеш назад и ще разбереш, че най-щастливите моменти – моментите, в които си се чувствал най-жив – са били тези, в които си оставял инстинктите и страстта ти да те водят. Ако твоята страст те води по път, който малцина избират, нека бъде така. Някой хора ще ти се присмиват за това, че си различен и не живееш според стандартите на обществото, но дълбоко в себе си и те биха искали да имат тази смелост.

3. Време ли е да напиша следващата глава?

Когато хората подкопават мечтите ти, предричат участта ти или те критикуват, помни, че те разказват своята история, не твоята. Време е да си вземеш обратно живота от  онези хора и обстоятелства, които ти причиняват болка. Това е твоят живот –  ти си автор на своята история. Ако се чувствате засенали в една и съща отрицателна обстановка прекалено дълго, време е да започнете нова глава в своя живот.

4. Какво мога да направя сега, за да променя ситуацията?

Когато обвиняваш всеки и всичко останало, се отказваш от силата да се промениш. Затова не се разстройвай от външни хора и странични ситуации. Те нямат сила, ако не им реагираш. Поеми пълна отговорност за живота си. Външните обстятелства може да те повалят отвреме навреме, но да се задържиш там е съвсем друга работа  – това е избор, който само ти можеш да направиш.