Представата, че еротичните чувства или дори конкретното желание за секс се засилват благодарение на някакво вълшебно биле, е стара колкото света. С времето сме се отдалечили от подобни суеверия, но и днес продължава търсенето на повишаващ либидото заместител. Във всяка фаза на нашето сексуално развитие са ни придружавали любовни напитки, афродизиращи храни, растителни или химични помощни средства: като се започне от пубертета, когато пращим от хормони, та чак до дълбока старост, когато потентността и либидото постепенно излизат в пенсия. По-долу ще изброим някои от тези чудодейни храни, които ни се намират почти винаги.

Авокадо. Този зелен плод е особено богат на минерали, витамин В6 и ненаситени – тоест добри – мастни киселини. Като цяло страхотна предпоставка за невероятен секс. Самият произход на думата „авокадо“ (от индианското „ахуакатл“, което означава „тестиси“) намеква за това.

Зърнести плодове. Малките плодчета са от онези храни, които ще ви изстрелят на нови висоти. Например френското грозде е истинска витамин-С бомба. Най-вече господата би трябвало да консумират поне 200 мг на ден от него. Защо ли? Защото при недостиг на витамин С мъжете произвеждат по-малко и по-долнокачествени сперматозоиди, които освен това се слепват по-лесно. Поне до този извод стига едно изследване на Тексаския университет. Черните боровинки не само са вкусни, но им се носи и славата, че предотвратяват еректилни смущения. За максимална потентност учените препоръчват три-четири порции боровинки седмично и по-обилен прием на баластни вещества. 

Шоколад. Има важна причина да посягаме без угризения към кафявото лакомство. Шоколадите с повече какао (без белите) съдържат особено много метилксантин – вещество, което повишава чувствителността на тялото и ви позволява да усещате осезателно дори най-нежното докосване. Ако и това не е предпоставка за страстна любовна нощ!

Люто, по-люто, чили. Спокойно можем да сложим пикантната червена чушка на мястото на превъзходната степен. Тя е толкова лютива, че не само активира кръвообращението, но и дразни лигавиците на гениталиите – идеален изходен пункт, от който да се хвърлите в обятията си (и оттам на леглото).