Всички знаем, че лъжата е лоша, на детето трябва винаги да казвате истината. Но не всички са съгласни с това.
Детският психолог д-р Алисън МакКлимонт е сигурна: има неща, за които не само можете, но и трябва да лъжете - в полза на детето и във ваша полза.

Ето 10-те най-често срещани (но може би спорни за някои) момента, в които тя съветва да казвате всичко друго, но не и истината.

1. „Рисунката ти е просто невероятна.“

Всъщност няма да кажете на детето, че конят му прилича на жираф, а баща му се разпознава само, защото под него е написал „татко“ .
Важно е да хвалите усилията му и да не му подрязвате крилата при излитане.
Не всеки „шедьовър“ ще намери място на стената в рамка, но вашата похвала ще подхрани креативността и хлапето ще има желание да се развива в тази посока.
„Изкуството е положително начинание и винаги трябва да се насърчава, независимо дали детето го прави ала Пикасо или не. Развитието на креативността насърчава самочувствието, въображението и себеизразяването“, казва Алисън.

2. „И аз отивам да си легна.“

Всички знаем колко е важно да се спазва режим, но много често детето не иска да си ляга рано, защото му се струва, че щом отиде в стаята си, интересният живот започва. И когата мама и татко още не си лягат, защо трябва  то да е в леглото?

За децата е трудно да разберат защо възрастните могат да си лягат по-късно и да спят по-малко. Те не възприемат информация за циркадните ритми, биологичните часовници, възстановяването на тялото и т.н. Следователно тук можете и трябва да прибягвате до измама - преструвайте се, че също отивате да си легнете. Детето няма да бъде толкова разочаровано и няма да се съпротивлява, казва психологът.

3. „Всичко, на което те учат в училище, е важно.“

Трудно е да го повярваме. Този, който се е насочил към хуманитарните науки, едва ли ще се нуждае в живота от геометрия, а ядреният физик може и да не е прочел всики произведения на Вазов.
Но, за да разбере какво иска да прави в живота, детето трябва да получи поне основни знания във всяка област.
Второ, в образователната система оценките в крайна сметка имат значение. И трето, според психолога е много важно да се внуши на детето любов към самия процес на обучение.

„Ученето не трябва да бъде „полезно“ или необходимо. Но животът е свързан с учене и внушаването на любов към ученето заради самото учене е изключително важно“, обяснява Алисън.

4. „Незаконно е да играеш на Xbox след 20:00.“

Може да се смеете, но това е една от най-полезните измами в съвременния свят. Заради джаджи децата се отказват от други интересни дейности, включително, между другото, сън. Така че „комендантският час“ за онлайн игри не е прищявка, а необходимост.

5. „Тази торта изобщо не е вкусна, сигурен ли си, че искаш?“

Психологът оправдава и тази версия за измама.
„Не всички деца са в състояние да направят информиран избор, когато става въпрос за храна, така че е важно възрастните да насърчават балансираното хранене“, казва експертът. 
От една страна има истина в думите. Отказът от нездравословната храна може да помогне на детето да изгради добре хранителни навици. Но в същото време си струва да помислите какво ще направите, ако детето каже: „Да, искам!“

6. „Колата не може да запали, докато не закопчаем предпазните колани.“

Тази бяла лъжа учи децата на безопасността на автомобила. С времето поставянето на предпазен колан се превръща в навик.

7. „Не може да гледаме “Замръзналото краство“. Елза и Анна са във ваканция.“

Децата не могат да получават това, което искат през цялото време. Това е добре. Ако поискат да гледат един и същ филм за петнадесети път, може да им откажете.
Според психолога е по-добре да насочите детето към дейности, които не изискват използването на джаджи и позволяват активно движение, а не седене пред телевизора. 

Продължава на страницата на Новите родители