Някои всекидневни навици влошават начина, по който се чувстваме, без изобщо да съзнаваме. Нещо повече, те влияят на начина, по който ни възприемат околните - независимо дали в неформална обстановка, на работа, или по време на преговори и конфликти, пише Huffington Post.

Добрата новина е, че повечето от тях могат да бъдат променени. Ако успеете да го направите, резултатите няма да закъснеят.

Вижте какви неочаквани неща може да ви накарат да изглеждате по-глупави. Например...

1. Да държите в ръка алкохолна напитка

Изследване е установило, че хората, които държат бутилка бира на снимки, са възприемани като по-малко интелигентни от тези, които държат чаша с вода.

2. Да използвате претенциозни думи без нужда

Учени взимат част от дисертация с купища дълги думи и създават опростена версия, в която трудните думи са заместени с по-кратки синоними. Резултатът: участниците в изследването преценяват автора на опростената версия като по-интелигентен.

3. Да употребявате погрешно някои думи и изрази

Има думи и изрази, които препъват хората. Ако ги избягвате, избягвате опасността да звучите глупаво. Например, „на всекиму” ще е по-лесно да не използва падежните форми „кому”, „някому” и „всекиму”, ако не знае как: а именно, без „на” отпред. „Всекиму” означава „на всекиго”.

4. Да ходите прекалено бързо или прекалено бавно

Когато се движите в група, постарайте се да синхронизирате крачките си с тези на всички останали. Изследвания сочат, че хората, които вървят по-бързо или по-бавно от онези около тях, изглеждат по-малко интелигентни и по-малко компетентни.

5. Да избягвате зрителния контакт

Може би просто сте нервни, но ако гледате в пода или настрани, докато говорите с някого, това няма да ви донесе полза. Проучване е установило, че когато гледате събеседника си в очите, изглеждате по-интелигентни.

6. Да ругаете на работното място

Независимо колко сте ядосани, не си позволявайте да изригнете в поток от цветисти фрази. Според изследване от 2012 година, повече от половината работодатели заявяват, че биха сметнали служител, който псува, когато е ядосан, за по-малко интелигентен.

7. Да се мръщите и цупите

Не само изглеждате недружелюбно, но и по-глупави. Според редица проучвания усмихнатите лица изглеждат по-интелигентни и будят повече доверие.

8. Да говорите монотонно

Експресивният говор подчертава представата за интелигентност. Това се получава, когато променяте силата и височината на говор и не правите паузи прекалено често. Имайте го предвид по време на презентации.

9. Да се страхувате да поискате съвет

Според едно изследване, хората мислят, че ако поискат съвет от колега, изглеждат по-некомпетентни. Но същото това изследване установява, че хората, които са се обърнали към другите за съвет при решаването на главоблъсканица биват възприемани като по-компетентни от тези, които не са поискали съвет.

Списък с цитираните изследвания ще откриете в долния край на тази графика.