Диетите не са лесна работа. Ако не сте спазвали досега, вероятно допускате някои аматьорски грешки, което само утежнява положението и мъките ви.

Нашите 8 съвета ще ви помогнат да преминете по-лесно през това изпитание и да постигнете желания резултат.

1. Пийте много вода.

На първо място е важно да знаете, че най-полезно е да пиете вода около 30 минути преди хранене. Проучванията сочат, че това подпомага отслабването с до 44 процента за 3 месеца. 

Второ, препоръчително е мъжете да изпиват по 12-13 чаши вода на ден, а жените – 9. Този навик ще ви поддържа хидратирани и ще ви помогне да се отървете по-лесно от токсините. Освен това ще се чувствате по-малко гладни.

2. „Зелениите“ са ваши приятели.

Брюкселско зеле, авокадо, броколи, краставици, ябълки – всички те съдържат полезни фибри. Те са важни не само за добрата ви форма, но за общото ви здравословно състояние. Редовното им консумиране понижава риска от диабет и сърдечни заболявания.

Препоръчително е да похапвате около 30 грама на ден по някоя „зелена“ храна.

3. В сладкарницата сядайте с гръб към витрината.

Не е тайна, че човек се храни първо с очите и че окото е най-лакомо. Затова се опитайте да го надхитрите. Ако седнете някъде, за да изпиете едно капучино, обърнете гръб на витрината, отрупана със сладкиши и всякакви изкушения. Така има много по-малка вероятност да се изкушите да си поръчате нещо калорично. Звучи просто, но правилото е „златно“.

4. Набавяйте си достатъчно витамин D.

Слънчевата светлина оказва благотворно влияние върху процеса на отслабване. Това се дължи на витамин D. Проучване, при което близо 4700 жени са били проследявани в продължение на 4 години, установява, че високите нива на витамин D се свързват с по-малко килограми.

В случай че не си набавяте достатъчно слънчева светлина, можете да пиете витамини. Иначе бихте могли да си вземате необходимата дневна доза витамин D, ако всяка сутрин прекарвате по 10-15 минути на открито.

5. Хапвайте разнообразно.

Обикновено загубваме интерес към един определен вкус. Това е и причината, поради която след основното ястие имаме място за десерт.

За да избегнете преяждането, можете да си хапнете малки порции от няколко различни ястия, за да се насладите на различни вкусове и същевременно да не се „натъпчете“.

Още един мъдър съвет – винаги избирайте по-малка чиния, която съответно побира по-малко храна.

6. Не смесвайте чай с мляко.

Възможно е да сме вечеряли, но въпреки това да сме все още гладни. Мнозина избират да си направят чай с мляко преди лягане, за да потиснат апетита през нощта. Според учените обаче това никак не е добра идея.

Според изследванията чаят съдържа съставки, които горят мазнини. Млякото обаче съдържа вещества, които ги неутрализират. Затова най-добре да пиете чай без мляко.

7. Оставяйте вилицата си след всяка хапка.

Организмът ви е способен да разпознае мигновено чувството на ситост. Само че са нужни около 20 минути, докато тази информация стигне до мозъка. Ето още една причина да се храните бавно.

Опитайте се да оставяте вилицата си между всяка хапка. Това ще ви помогне да удължи времето на хранене и вероятно ще ви възпре да си сипете допълнително.

8. Поделете си основното с човека, с когото вечеряте.

Когато сте на ресторант, пробвайте да си поделите стартерите и основното с човека, с когото вечеряте. Това е чудесна хитрина, когато се опитвате да свалите излишните килограми.

Поръчайте си една порция за двамата с помощни чинии. Така няма да се чувствате гузни, когато ви се прииска накрая да завършите с вкусен десерт.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side