8 симптома на скрита депресия

15 юли 2018 г., 21:20
12180

Shutterstock

Депресията може да ни изненада по всяко време. Но много от нас понякога дълго прикриват този проблем. Според Световната здравна организация депресията засяга повече от 350 милиона души от всички възрасти по целия свят.

Често може да обърка с обикновена умора или да се крие под прекомерен работохолизъм и подправено щастие. Тъгата, липсата на инициативност и загубата на сила (психическа и физическа) са някои от признаците на това заболяване. Само лекар може да направи точна диагностика. Въпреки това има няколко симптома, способни да предотвратят негативните последици от депресията.

1. Философски мисли

Хората, които страдат от скрита депресия, обикновено се опитват да развиват философски мисли, използвайки абстрактни изречения. "Само на мен може да ми се случи подобно нещо" вместо "Не получавам достатъчно сън". "Няма смисъл от това" вместо "Мисля, че трябва да използвам друг вариант". По принцип депресираните хора обичат да говорят за смисъла на живота и правят това през цялото време. И техните думи често са абстрактни и неясни. Психолозите казват, че колкото по-конкретни са мислите на даден човек, толкова по-големи са шансовете той да бъде щастлив.

2. Търсене на оправдания

Депресираните хора често използват оправдания, за да скрият своите желания и тъга. Например, те съставят трогателни истории за това защо не могат да отидат на рожден ден или да обядват с колеги. Убедителните извинения служат за прикритие, за да не притесняват никого със своето емоционално състояние.

3. Липса на адекватна реакция

Понякога хората с депресия интерпретират действителността по съвсем различен начин. Те могат да се съгласят с всички, да престанат да изразяват мнение, да спрат да обръщат внимание на обиди и да не изпитват болка, дори тя да е неизбежна: като например загуба на роднина.

4. Психосоматични заболявания

Депресираните хора често се оплакват от сърдечна болка, напрежение в крайниците, затруднено дишане, главоболие, зъбобол и други симптоми. По принцип, изследванията показват, че тяхното здраве е наред. Различните болезнени усещания посочват нестабилно състояние. На свой ред те предизвикват тревожност и напрежение, които създават порочен кръг и карат човек да страда от психосоматична болка.

5. Натрапчиви мисли

В съзнанието на депресираните хора изникват различни въпроси. Те са сигурни, че търсят отговори, но подобни натрапчиви мисли не могат да решат техните проблеми. Точно обратното, създават илюзия за опити да го направят. Лесно може да разберете дали вашият приятел или роднина страда от натрапчиви мисли: човек е прекалено тъжен, разсеян, постоянно говори за един и същ проблем и не се опитва да предприема действия, вместо да ги обсъжда. Може да вземете пример от "Високо напрежение". В него героят на Брадли Купър е обсебен от мисли за написването на книга и възможен успех. Той изпада в апатия и стрес, губейки своите роднини един по един.

6. Неприятен външен вид

Депресията може да засегне външния вид на човек. Ако той спре да спазва правилата за лична хигиена или вече не поддържа дома чист, имате основания за притеснения. Това важи предимно за хора, които никога не са имали проблеми с чистотата.

7. Промяна в производителността

Това също е лош знак. Човек не може да се справи с ежедневните рутинни задачи, забравя информация, изпитва умора и смята всяко свое действие за безсмислено. И обратното. Понякога по-малко активните хора се превръщат в работохолици с напрегнат график, които се опитват да надградят своите постижения. Те искат да избягат от чувствата и да придадат смисъл на живота си.

8. Привидно щастие

Хората често се опитват да прикрият депресията с положително настроение. И, по принцип, наистина изглеждат като най-щастливите и най-безгрижните на света. Те избягват сериозните теми и гледат на тях с насмешка. Може да ги разберете и да им помогнете само по време на дълъг и доверен разговор.

Как да помогнете на човек и на себе си:

- Може да направите тест с помощта на Скала за депресия на Бел или Самооценъчна скала за депресия на Цунг.
- Ако разберете, че някой от вашите роднини или приятели е депресиран, опитайте се да говорите с него. Предложете своята помощ. Ако човекът я отхвърли, оставете го за известно време и наблюдавайте неговото поведение.
- Не подценявайте проблемите на вашите близки и приятели и не се шегувайте с тях. Подобни фрази като "Усмихни се", "Спри" и "Успокой се" няма да действат в този случай.
- Помогнете с домашните задължения и рутинните задачи: депресията отнема голяма част от емоционалните и физически сили на човек.
- Не карайте депресиран човек да води активен начин на живот, ако не желае или не се чувства готов.-
- Развенчайте мита за липса на необходимост от посещение на лекар. Предложете професионална помощ.
- Бъдете грижовни. Всяка усмивка и перфектен пост в социалната мрежа може да крие сериозен проблем.

Източник: framar.bg

Ключови думи:
Коментари