Вътрешният покой е състояние на спокойствие и хармония в самия човек. Това чувство се свързва с емоционалното и психологическото благополучие и предполага отсъствие на вътрешни бури, напрежение и тревожност, както и приемане на себе си и околния свят.

Психологът Алеся Дюндина пише за важните правила на вътрешния покой.

Бъдете готови да се откажете.

Откажете се от хората, които ви мамят, манипулират, обвиняват за своето нещастие, побъркват ви, лишават ви от емоционален покой.

Бъдете равни.

Онова равенство, в което всеки е отговорен за собствения си живот, а не чака някой да го направи щастлив или да му каже как да живее.

Бъдете бдителни.

Не се поддавайте на оплаквания и манипулации. Взаимоотношенията са присъствате в живота на другия – не сте длъжни да го спасявате. Не бъркайте това с директна молба за помощ. Когато ви помолят, помогнете толкова, колкото е възможно за вас.

Бъдете готови да се дистанцирате.

Не се замесвайте в кавги и обвинения. Не се оправдавайте. Ако грешите, извинете се. Това е достатъчно. Ако сте причинили голямо поражение на чувствата, попитайте, какво може да се поправи? Ако няма отговор, бъдете готови да си тръгнете. Вече не става дума за твоята вина, а за неговите обвинения.

Бъдете твърди.

„Хвалят те – не се радвайте. Ако ви се скарат, не се разстройвайте.“

Не можете да печелите или губите през цялото време. Дори не можете да разделите всичко на загуба и победа. Открийте, какво научихте и какви нови неща открихте за себе си благодарение на това събитие.

Продължете по пътя си с твърда стъпка.

Бъдете преминаващи.

Подминавайте чуждите конфликти, клюки, категоричност, осъждане, гняв, отмъщение, етикети, завист. Не се забърквайте във всичко това, не подкрепяйте, не си губете времето… Продължете напред…

Бъдете готови да се разделите.

Не се придържайте към остарели идеи, опитвайте нови неща през цялото време. Не оставайте във връзка, която носи повече стрес, отколкото радост, отнема много енергия и ви разсейва от живота ви.

Просто бъдете…

Наблизо, сами, в момента.

Източник: cluber.com.ua