Немският философ Артур Шопенхауер е бил истински песимист, но е формулирал редица правила, които помагат да станем щастливи. Той изхожда от факта, че щастието е абсолютно субективно чувство, илюзия.

След смъртта на философа сред записките и личните му вещи е открит ръкопис, озаглавен "Изкуството да бъдеш щастлив". Интересно е, че въпреки всички песимистични идеи, които Шопенхауер застъпва през живота си, той разработва редица правила, които могат да помогнат да се избегне страданието. Философът твърди, че всеки може да постигне тази илюзия - състоянието на щастие. За тази цел трябва да се спазват определени правила:

1. Първото правило на Шопенхауер: не се сравнявайте, за да не завиждате

Първото правило гласи, че е необходимо да се изкорени навикът да се сравняваме с другите, което често предизвиква завист. Според Шопенхауер завистта е много негативна емоция, която краде радостта и щастието от човека. На него винаги ще му липсва всичко, той ще бъде недоволен от всичко и всички.

Завистта ни води в противоположна на щастието посока - към тъга. Освен това когато се сравняваме с други, които например по-успешни или по-красиви, започваме да се съмняваме в себе си, което влошава ситуацията. За да избегнем това страдание, Шопенхауер настоятелно съветва да не се сравняваме. Всеки човек е различен и в това се крие неговата красота и великолепие.

2. Не се притеснявайте за неуспехите

Друго правило на Шопенхауер за щастието ни учи да не приемаме твърде лично неуспехите, причинени от наши грешни решения. Немският философ ни призовава винаги да даваме най-доброто от себе си и да не се притесняваме как ще се развият нещата. Когато сте се постарали и сте направили всичко по силите си, няма смисъл да се разстройвате от лошия резултат.

3. Доверете се на сърцето си

Шопенхауер пише за това, че всички хора са различни. Някои са по-креативни и с по-богато въображение, други са по-прагматични. Това означава, че някои са по-склонни към действие, докато други - към съзерцание.

Накратко, третото правило на щастието ни учи да се доверяваме на сърцето си, да правим това, което душата ни подсказва да правим. Но за да бъдете себе си, първо трябва да се познавате.

4. Не трябва да зависите от никого

Четвъртото правило на щастието ни учи да разчитаме в живота само на себе си. Така ще избегнем разочарованията и няма да се разстройваме от поведението на другите. Не можем да контролираме другите и чуждите решения, но можем да контролираме собствените си реакции спрямо тях.

Не позволявайте на останалите да влияят на настроението ви. Вие и само вие решавате дали да бъдете щастливи и да се радвате на живота, независимо от всичко, или да чакате някой да ви донесе радост на сребърен поднос.

5. Не надценявайте желанията си

Не всяко желание може да бъде изпълнено. Осъзнаването на факта, че не всичко ще се получи така, както искаме, помага да избегнем страданието и разочарованието. Дори нещо да не се сбъдне, приемете го философски - това означава, че не е било ваше.

Гледайте реалистично на ситуацията, за да не си поставяте нереалистични цели и да не страдате, защото не сте могли дори да се доближите до тях. Това не означава, че не трябва да мечтаем, а да обмисляме възможностите си и да не строим въздушни замъци.

6. Контролирайте очакванията си

Трябва да се научим да коригираме очакванията си, както коригираме своите желания. По този начин няма да имаме прекомерни очаквания към хората или обстоятелствата. Казано по-просто, това правило ни напомня да гледаме реалистично на живота. Препятствия винаги е имало, има и ще има, така че трябва да мислим как да ги преодолеем мъдро, вместо да си представяме, че всичко ще бъде наред.

7. Оценявайте това, което имате

Когато става въпрос за нашето собствено щастие, е важно да помним, че то не може да се купи. Истинското щастие няма нищо общо с количеството пари или материални блага, които притежавате. След като осъзнаете това, след като спрете да се сравнявате с другите и да завиждате (както беше споменато в първата точка), ще разберете какво е наистина важно в живота.

Прекарвайте повече време със семейството си, с роднините си, с тези, които обичате. Това е най-ценното и най-скъпото нещо в живота. Именно то ни прави истински щастливи.

8. Живейте в настоящето

Последното правило е свързано с това колко време губим, за да мислим за бъдещето и да съжаляваме за миналото. Да се тревожите за утрешния ден и да съжалявате за минали грешки няма никакъв смисъл, да не говорим, че няма да ви направи по-щастливи.

Освен това трябва да признаем, че не можем да променим решенията, които сме взели в миналото.

Що се отнася до бъдещето, когато продължавате да мечтаете за това, което предстои, и да свързвате щастието с него, се чувствате неудовлетворени и нещастни в сегашния миг. Затова просто се наслаждавайте на настоящето. То е всичко, с което разполагаме днес: миналото е отминало, а бъдещето все още не е дошло.

Източник: cluber.com.ua