Има някои доста популярни представи за интелигентните хора: не са мързеливи, имат перфектна памет, не си позволяват груб език. Изследванията обаче показват, че високият коефициент на интелигентност често е свързан с доста неочаквани навици и особености.

Ето някои от тях:

1. Склонни сте към мързел

Един експеримент показа, че хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни да потъват в размисли и са по-малко активни, докато средностатистическият човек се отегчава по-повече и се стреми да запълва графика си. И все пак… със сигурност можете да правите нещо по-смислено от това да оправдавате мързела си с това, че сте умни.

2. Забравяте разни дреболии

Перфектната памет винаги е била знак за интелигентност, но най-новите изследвания показват, че това е склонността към забравяне е по-показателна за високия интелект. Мозъкът забравя дреболиите по две причини: на първо място, по-лесно се адаптира към новите условия и второ, премахването на подробностите ни помага да получим обобщена информация и показва пълната картина. Не се сърдете на себе си, когато отново забравите нещо незначително: може би умът ви е освободил място за нови идеи.

3. От време на време псувате

Оказва се, че неприличните думи в речта не са непременно показателни за ниска интелигентност, както често се смята. Проучвания доказват, че хората, които псуват често, имат много по-голям речник, което е знак за висок коефициент на интелигентност. И все пак не забравяйте, че прекомерната употреба на цветисти фрази не прави никак добро впечатление.