Сънят е здраве. Смущенията му могат да отключат редица психически и физически проблеми. Неслучайно хората, които дават нощни дежурства, се преориентират от един момент към друга професия или се пенсионират по-рано. Дори продължителността на съня не е толкова важна, колкото качеството му.

Ето някои изпитани съвети за пълноценен сън:

1. Недейте да лежите през деня.

Ако прекалявате с лежането през деня, организмът ви ще се обърка, че си е взел част от почивката и през нощта има опасност да се въртите в леглото. Затова специалистите съветват четенето на книги, ученето и други дейности да се провеждат извън леглото. Освен това ако прекарваме прекалено много време в леглото, мозъкът ни ще престане да го асоциира със съня и заспиването ще се превърне в истинско предизвикателство.

2. Не заспивайте на гладен стомах.

Както не е добре да преяждате, така не е полезно да си лягате и с празен стомах. Ако твърде сте решени да не се храните след 18 ч., помислете за някакво леко хапване или дори само чаша топло мляко.

3. Работете в светли помещения.

Важно е през деня да влиза достатъчно светлина в помещението, където се намирате, за да може мозъкът да направи ясно разграничение, когато настъпи нощта, за да се подготви за почивка.

4. Избягвайте претоплянето.

Много по-качествен е сънят в по-студено, отколкото в прекалено топло помещение. Ако се завиете през глава с две одеяла, вероятно ще се унесете бързо, но и също толкова бързо ще се събудите претоплени. Най-добрата температура за сън е между 15 и 19 градуса

5. Запушеният нос е враг номер едно на съня.

Трудно се спи със запушен нос. И тъй като спрейовете ни осигуряват кратка защита, можете да опитате с инхалации непосредствено преди лягане или спреят за нос да ви е подръка на нощното шкафче.

6. Не спете по корем.

Ако имате навик да спите по корем, това почти сигурно ви гарантира лош сън, защото напрягате гърба и мускулите на врата. Опитайте са да спите настрани или по гръб.

7. По-добре да спите отделно, отколкото да будувате заедно.

Ако имате партньор, който смущава съня ви по някаква причина – хъркане, мърдане в леглото или каквото и да е друго, помислете дали не е по-добре да спите в отделни стаи, отколкото взаимно да си пречите и да сте недоспали.

8. Без мобилни телефони.

Мобилните телефони никога не са добра идея в спалнята. Светлината от екрана само възбужда мозъка ви и не му дава възможност да се отпусне. Освен това имаме навика постоянно да цъкаме да проверяваме часа, което допълнително създава напрежение, ако трябва да ставаме рано на следващата сутрин.

Bright Side