Една от основните причини връзката да не върви е емоционалната нестабилност у единия или у двамата партньори. Отначало може да не изглежда като нещо кой знае какво, но ако проблемите продължават и особено – ако откриете някой от следните знаци – трябва да вземете мерки.

1. Партньорът ви казва неща, които не мисли.

Психолозите казват, че влюбването е нещо прекрасно – най-вече защото в този период имаме склонността да се фокусираме само върху хубавите неща и всичко друго да прощаваме. Затваряме си очите пред всякакви червени флагове и светлини. А колко по-лесно би било, ако можехте трезво да им обърнете внимание още от самото начало! Едно от най-очевидните неща, за които можете да следите, е ако партньорът ви казва неща, които не мисли. Това е кристално ясен знак за емоционална незрялост.

2. Партньорът ви постоянно има нужда от окуражаване.

Напълно естествено и нормално е понякога да имате нужда от съвет и окуражаване. Разбира се, че ще се обърнете към най-близките си, хората, на които имате доверие и чието мнение е важно за вас. Ако обаче човек има нужда от съвет за всяка най-малка крачка в живота си и всяко дребно решение и това прерасне в часове обсъждане и анализиране, бягайте надалече.

3. Манипулира ви.

Това е форма на емоционален тормоз. Може да се случи, като ви карата да се съмнявате в собствените си мисли и чувства. Най-често манипулаторът е партньорът в една връзка. При по-крайни случаи е възможно жертвата да се усъмни дори в собствения си разсъдък. Това е гигантски червен флаг! Случи ли се веднъж, ще се случва и занапред.

4. Не разкрива чувствата си.

Ние, хората, се свързваме с другите на дълбоки емоционални равнища. Имаме нужда да споделяме, да се разтоварваме. Голяма част от връзките се разпадат, защото хората не са си позволили да бъдат откровени, уязвими и не са разкрили чувствата си. Това означава, че не са склонни да се разкрият напълно, а на такъв човек никога не можете да имате пълно доверие.

5. Последната дума трябва да е негова.

Това не е непременно повод за разрив, защото всеки от време на време иска да е прав и да „победи“ в спора. Хората просто обичаме да сме прави и другите да се съгласяват с нас. Емоционално зрелите хора обаче поставят чувствата на партньора си пред желанието да докажат, че са прави.

6. Партньорът ви не знае какво иска.

Ще си докарате много главоболия, ако сте с човек, който не знае какво иска от живота. Какво да си вземе за обяд, дали да има сериозна връзка с вас, дали да смени работата си и т.н. Несигурността варира от нещо най-безобидно до съществени проблеми, които да ви пречат да изградите стабилни отношения с някого.

7. Партньорът ви никога не иска да опитва нови неща.

За здравата и пълноценна връзка са най-важни компромисите и балансът. Да умеете да балансирате своите нужди и нуждите на партньора си. Звучи просто, но много хора не са готови да го направят. Това е знак за емоционална нестабилност.

8. Не си взема поука от грешките.

Няма нищо неестествено в това да си изпускате нервите от време на време и да се ядосвате. Ако осъзнавате, че е било за нещо маловажно и се поучите от поведението си, това говори за емоционална зрялост. Ако партньорът ви не си признава никога грешките, нещата не звучат добре. Ако не умее да се извинява, също. Това са все червени светлини, за които не бива да си затваряте очите.

Bright Side