Децата, изложени пренатално на високи нива на фталати – често използвани в пластмасите и ароматизираните продукти – имат коефициент на интелигентност със седем точки по-нисък от изложените на ниски нива, установи ново проучване.

Изследването е първото, което открива връзка между излагането на фталати по време на бременността и намаленото IQ при децата.

328-те жени и децата им, които са участвали в изследването, идват от общности с ниски доходи в Ню Йорк. 

Учените измерват нивата на фталати, сред които ди-н-бутил фталат (DnBP) и ди-изопропил фталат (DiBP) по време на бременността, а когато децата навършват седем години, им дават да попълват IQ тест. 

Резултатите, публикувани в научния журнал PLOS One, показва, че децата, които са били във водещите 25 процента на излагане на фталати преди раждането, имали със седем точки по-ниски резултати от връстниците им, които са били в най-долните 25 процента по този показател. 

„Мащабът на тези разлики е тревожен – казва един от авторите, проф. Робин Уайът – Спадът с шест или седем точки в коефициента на интелигентност може да има значителни последици за академичните постижения и професионалния потенциал.“

Проучването е контролирано статистически за други фактори, които оказват влияние, като образованието и коефициента на интелигентност на майките, както и домашната среда. 

Как да избегнем фталатите

Макар че е невъзможно напълно да избегнем фталатите, те се откриват най-често в някои от следните продукти: