1. Много физическа активност

98,3% от японските деца ходят на училище пеша или с велосипед, което им гарантира минимум 60 минути на ден умерена физическа активност. А това им помага да избегнат и риска от затлъстяване. Япония е страната с един от най-ниските показатели по този проблем в света. Според СЗО подходящите упражнения са също от съществено значение за здравословното развитие на костите, мускулите, ставите и сърдечно-съдовата система. Освен това те помагат на децата да контролират тревожността и на по-късен етап – депресията.

2. Балансирани по размер ястия

Говорим за порции в японски стил, които нямат нищо общо с пълните чинии, с които в Европа сме свикнали. Добър японски навик е и сервирането в малки купички и чинийки, които визуално правят порциите големи, а всъщност те са малки.

3. Здравословна кухня

Японският начин на хранене е доказано здравословен. Причината е, че комбинира качествени хранителни вещества: много ориз (който е засищащ), риба (богата e на Омега-3 мастни киселини), плодове, зеленчуци, тофу, бобови растения и пълнозърнести продукти. Какво по-добро от това!