Няма майка, която веднага след като се сдобие с рожба, да не е затрупана със съвети от близки, а често пъти и от напълно непознати. Повече от тях – непоискани.

Част от тях може и да помогнат в отглеждането и възпитанието, но не рядко те чуват и откровено вредни съвети. 

Ето тези, които младите родители не бива да следват и е по-разумно да се направят на глухи.

1. "Не го привиквайте да спи на ръце!"

Сякаш бабите имат вграден таймер, който определя точното време, което бебето е прекарало в ръцете на родителите си. И по някаква причина все те настояват, че мястото на новороденото е в люлката, в количка, на килима ... но не и в ръцете на любящ баща и майка. Защото, ако се гушка и носи на ръце, то ще се разглези.

Това, разбира се, не е вярно. Няма как да разглезите бебето с любов. Може обаче то да расте тревожно и несигурно, ако от ранна детска възраст го лишавате от топлина, внимание е любов.

2. „Не позволявайте на детето ви да ви манипулира! И в никакъв случай не тичайте при него, при първия му вик. Защото ще свикне.“

Този съвет противоречи на самата природа. Едно малко и беззащитно бебе винаги ще плаче, за да извика своя родител. Защото само до него то се чувства в безопасност. Не може да става въпрос за никакви манипулации в такава ранна възраст.

3. „Детето трябва да спи в собственото си креватче!“

Това е може би една от най-популярните фрази, които младите родители чуват от опитни баби и дядовци и строги педиатри. Но истината е, че няма нищо по-естествено от това мъникът да спи в компанията на родителите си. Има и доказателства, че това се отразява благоприятно върху развитието на бебето, ключ е към успешното кърмене и значително намалява вероятността от синдрома на внезапна смърт. Ако се съмнявате, че вашето легло е достатъчно безопасно за бебето, внимателно проучете правилата за съвместен сън. И спете спокойно!

Снимка: Getty Images

4. „Не е мъжка работа  таткото да се занимава с новородено!“

Образът на Мадоната с младенеца седи толкова здраво в съзнанието на хората, че дори и в 21 век никой не вижда таткото в ролята на Мадоната. Но за децата от всякакъв пол от първите дни на живота е много важно да прекарват време както с мама, така и с татко!

Първо: близкото общуване формира привързаността на бебето към родителя.

И второ, никога не трябва да забравяте, че една млада майка често се нуждае от помощ. Най-добре е таткото да ѝ предложи тази помощ!

5. „Трябва да кърмите бебето си по график. След първата година кърмата не съдържа нищо полезно!“

Най-надеждният начин да провалите кърменето е като спазвате строг график и не се съобразявате с неговото желание. Ключът към успешното кърмене е да слагате бебето на гърдата възможно най-често, защото млякото се произвежда в отговор на сукането. Не е вярно и, че няма нужда да го кърмите, след като навърши една година. Световната здравна организация препоръчва да се запази кърменето възможно най-дълго и наскоро бяха публикувани нови данни, според които майчиното мляко има значителен и изключително положителен ефект дори върху здравето на тригодишно дете. Така че кърмете, колкото сметнете за добре - и не слушайте никого!

Снимка: Getty Images

6. "Не мъкнете бебето навсякъде, мястото му е у дома!"

За много жени отпуската по майчинство се превръща в синоним на социална изолация: те прекарват по-голямата част от времето си или у дома, сред четири стени, или въртят кръгчета с количка в най-близкия тих парк.

Бабите не одобряват разходки до близкото кафене, срещи с приятелки в центъра на града или пътувания до далечни земи в компанията на бебето. Но напразно! Първо, винаги е по-добре бебето да е да е близо до родителите си, където и да се намират те. И второ, много е важно да покажете на мъника от най-ранна възраст, че извън вашия уютен апартамент има прекрасен свят, който е толкова интересен за изучаване.

7.„Мийте пода два пъти на ден! Всичко около детето трябва да е стерилно!”.

Не бъркайте детска стая с операционна! Прекалената чистота е не по-малко вредна за детето от мръсотията. Ежедневният контакт на детето с микробите (в разумни, разбира се, количества) помага за формирането на неговия имунитет, а пълното отсъствие на дразнители не осигурява необходимото обучение и в крайна сметка отслабва естествените му защитни функции!

Това е достатъчно убедителна причина да се откажете от ежедневното почистване, изваряването на пелени и гладенето им от двете страни.

По-разумно е да посветите повече време на това, което е наистина важно. Например, съвместни разходки из планината или поне в парка на чист въздух.

По материали на detstrana.ru, Мона Василава / Новите родители