Мнозина от нас имат приятели, с които са заедно цял живот. Някои от тях от време на време ни изненадват приятно, докато други ни разочароват, когато най-малко очакваме. Освен това непрекъснато се запознаваме с все нови и нови хора, които са чудесни и заслужават приятелството ни. В тази връзка възниква въпросът доколко познаваме истински даден човек? Кога можем да твърдим за някого, че „познаваме и кътните му зъби“? Изисква се повече от една съвместна вечеря или общо парти, за да кажем, че познаваме човека с всичките му положителни и отрицателни страни. Има обаче ситуации, в които наистина го опознаваме: някои са по-сериозни, а други по-скоро банални, но всички те ни позволяват да видим ясно предимствата и недостатъците му.   

1. Стресови ситуации

Когато някой човек се намира под стрес, дори без особена причина, можем да научим за него много неща, като наблюдаваме как се справя със стресовата ситуация. Възможно е да стане агресивен или нервен, неспособен да мисли ясно, да престане да търси решения и вместо това само да се оплаква, като дори обвинява други за несгодите си. Тогава може би ще станем свидетели как преминава в отбрана и прехвърля отговорността на друг, защото е неспособен да я поеме сам. Причината за стреса може да е незначителна, но начинът, по който реагира стресираният, ни дава известна представа как би се държал този човек, когато се сблъска с по-сериозна ситуация или по-големи трудности.

2. Когато се променят приоритетите

Някои хора поддържат контакт с вас само ако имат някаква изгода, а след това изчезват от хоризонта. Невинаги е необходимо да се стига до извънредни ситуации, за да проумеете това. Мнозина губят интерес по най-невъобразими причини, престават да се съобразяват с вас и дори не смятат за нужно да ви се извинят. Да вземем например съученичката, с която сте прекарвали заедно всяка свободна минута. Но щом сте завършили училище, е започнала да се държи хладно и дистанцирано. А когато си е намерила гадже, дори не се е сещала повече за вас. Или онзи, на когото сте помогнали да се адаптира в новата среда, а след като веднъж се е приспособил, изцяло ви е игнорирал. Истинският приятел винаги знае кога имате нужда от него, защото не сте му безразлични.

3. Съвместно съжителство

Да заживеете заедно с някого е най-важната проверка, ако искате да разберете що за човек е. Начинът, по който въпросният човек зачита личното ви пространство и вещите ви или разговаря с вас на всевъзможни теми, говори много за него (както и за вас!). Ще разберете дали сте способни да делите и споделяте, или просто водите съвместно съществуване под един покрив. Ще разберете също дали можете да отделяте време, за да изслушвате проблемите, които го вълнуват. Дали съжителят ви се грижи за вас, когато боледувате. Дали постигате компромиси по въпроси като сметките, почистването на апартамента и т.н. Скоро ще установите дали за връзката ви е характерна здравословна независимост, или подчертан егоизъм. Показателно е също, ако съжителят ви се държи любезно навън, а вкъщи си излива лошото настроение.

4. Когато говорите за другите

Съвсем нормално е да коментирате другите, особено ако имате общ приятелски кръг, или работите в същата сфера. Да обсъждате някого не означава непременно липса на достатъчно уважение. Във всеки случай можете да си съставите мнение за даден човек по това дали осъжда, одумва, анализира поведението или издава тайните на другите.