Щитовидната жлеза отговаря за производството на хормони, които регулират метаболизма, телесната температура и пулса. Ако работата ѝ е нарушена, това може да има сериозни последствия за много органи в тялото – черния дроб, червата, бъбреците, репродуктивната система, сърцето и мозъка.

Ето кои са симптомите, които не трябва да пренебрегвате.

Умора и раздразнителност

Заболяванията на щитовидната жлеза често влияят върху равнището на енергия и настроението ви. Хипотиреоидизмът предизвиква усещане за умора и безсилие, придружено с проблеми със съня и раздразнителност.

Промени в сърдечната честота

Хормоните на щитовидната жлеза засягат почти всички органи в тялото и могат да се отразят върху сърдечния ритъм. Хората с наскоро проявено заболяване на щитовидната жлеза могат да забележат, че пулсът им е по-бавен или по-бърз от обичайното.

Драстично напълняване или отслабване

Драстичното изменение на теглото е един от най-разпространените симптоми на заболяването на щитовидната жлеза. Значителното напълняване или отслабване за кратък период от време може да показва прекалено високи или прекалено ниски нива на щитовидни хормони.

Суха кожа и чупливи нокти

Сухата лющеща се кожа може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза. Обърнете внимание и на ноктите – те могат да станат чупливи или да се появят вертикални линии по тях.

Проблеми с регулацията на телесната температура

Щитовидната жлеза може да увреди способността на тялото да регулира температурата си. Може да изпитвате студени тръпки, или прекомерно изпотяване и непоносимост към горещини.