Когато говорим за дневник, имаме предвид онези стари хартиени тетрадки, в които можете да пишете и рисувате с химикалка, молив, или цветни маркери - много от нас са свикнали да общуват само чрез електронни текстове, но традиционният хартиен носител има много преимущества. Воденето на дневник подобрява не само умението да се изразяваме писмено - вижте какви са другите ползи от него.

1. Освобождаване от стреса. В днешното забързано всекидневие непрестанно сме в движение - от момента, в който се събудим, до момента, в които заспим. Когато отделяте по няколко минути на ден, за да седнете и да пишете в дневника си - дори да е само половин страница - това ви позволява да бъдете изцяло в настоящия момент, да съберете мислите си и да ги предадете на хартия. Когато пишете на хартия, дишането автоматично се забавя и регулира, а мислите не могат да се лутат извън поставената задача. Ще се изненадате колко много могат да ви дадат тези няколко минути спокойствие.

2. Улавяне на идеи. Блестящите хрумвания идват неочаквано и ако не ги запишем, рискуваме да ги забравим. Ако носите със себе си тефтер и химикалка, може да запишете идеята в момента, в който ви хрумне - дори да е само едно изречение или картинка, така че да си я припомните по-късно. Дневникът до леглото пък е чудесна идея за образите и идеите, които могат да ви се родят насън. Много велики умове, сред които например Леонардо да Винчи, са черпили вдъхновение от сънищата си.

3. Зона, свободна от оценяване. Може да пишете каквото си искате и никой няма да ви съди за това. Това е свещено пространство, в което изливате най-дълбоките си тайни, страхове, радости и болки, със спокойното съзнание, че всичко е наред. Когато запишете на хартия нещата, които ви безпокоят, това ще внесе в тях яснота и ще ви помогне по-лесно да се справите с тях.

4. Можете да "крещите" писмено, без никой да ви чуе. Дневникът е идеалното място да излеете всички недоволства, които заради другите сте се принудили да задържите в себе си. Ако шефът ви вбесява, запишете всички идиотски неща, с които ви е ядосал през деня и затръшнете корицата. Ако децата се държат непоносимо, а вие сте избрали да бъдете разбиращ и търпелив родител, излейте гнева си в дневника - това ще бъде чудесен материал за тях, когато самите те имат деца.

5. Неограничена креативност. Дневникът не се състои само от думи. Той може да включва колажи, графики, цветни рисунки и какво ли още не. Можете вместо обикновена тетрадка да използвате албум за рисуване и да слагате в него каквото ви се стори интересно.

6. Може да помогне да постигнете дадена цел. Имате проект, с който искате да се захванете, но не знаете откъде да започнете или как да продължите? Дневникът може да бъде незаменим помощник, който да поддържа мотивацията ви. Независимо каква е целта, записвайте докъде сте стигнали - всеки малък успех, както и моментите на тревога и съмнения. Така не губите фокус, следите напредъка и поддържате ентусиазма си.

7. Тишина и автентичност. Когато пишете в дневника си, стремете се край вас да няма включен телевизор, музика и т.н. Много хора не обичат тишината, но именно в тези моменти на неподвижност и тишина сме истински честни със себе си. И това, което пишем в дневника, също става по-автентично и искрено.

Преди да започнете да пишете, поемете си дълбоко въздух няколко пъти и просто поседете в тишина. Тогава позволете мислите да потекат от ума ви към хартията. Може да се изненадате от това, което ще се появи там.

Източник: LifeHack.org