Всеки иска да направи добро впечатление. Неизбежно е: ние сме социални същества. Общуването и съдействието са ключови за оцеляването на вида ни. В най-различни житейски ситуации следващите няколко правила могат само да ни бъдат от полза.

1. Намалете нарцисизма в разговора

Разказват ви за новото си жилище и вие веднага се сещате каква трудна битка водихте – и спечелихте –  с оня ужасен брокер миналото лято. 

Това надговаряне е голяма грешка, твърди Валери Уайт, психолог и бизнес консултант. 

„Изкушаваме се да споделяме впечатляващи неща за себе си, а това, което винаги трябва да имаме наум, е как караме другия да се чувства. Активно насърчавайте другите да говорят за себе си, и отговаряйте искрено, без да го връщате разговора обратно към вас.

2. Не издавайте безпокойството

„Дори да не сте с бърз ум или добре подковани в някоя област, пак можете да оставите добро впечатление“, казва Уайт. Просто се съсредоточете върху другия човек. Това от своя страна ще снеме напрежението от вас. 

Въпреки това, избягвайте да подлагате новите си познати на разпит. Ако сте изнервени, стремете се да контролирате движенията си. 

И не забравяйте да говорите бавно – когато сме под напрежение, говорим прекалено бързо. 

3. Слънчево настроение

„Бъди себе си“ е вечният съвет, който ще чуете и от психолози, и от всякакви съвременни гурута, когато става дума за добро първо впечатление. Но си струва да потиснете лошото настроение, когато се запознавате с нов човек. Ако за вас това е просто моментно състояние, новите ви познати ще решат, че сте от вечните мрънкачи. 

„Налице е ефектът на заразата“, казва Уайт. „Вашето лошо настроение ще влоши настроението и на другия човек. Опитайте се да започнете ведро, и след това да споделите това, което ви тревожи. 

4. Очите са важни

Ако искате да опознаете някого, нарушете разпространените конвенции в езика на тялото и задръжте погледа му за повече от секунда. Когато за първи път се запознаете с някого, съсредоточете се върху контакта с очите, усмивката и позата, съветва лекторът Никълъс Бутмън. 

„Ако забележите цвета на очите му и си кажете наум „страхотно“, вие действително ще се усмихвате и ще излъчвате чудесно настроение. 

5. Създайте синхрон

Напасването на стойката, гласа, думите и жестове спрямо тези на нов познат е от ключово значение, казва Бутмън, защото обикновно ни привличат други хора, които са точно като нас. 

„Хората реагират, когато говорите с тяхната скорост“, съгласява се Уайт. За да се установите хармония моментално, „отразявайте“ киманията и накланянията на главата на новия ви познат. 

6. Използвайте комплименти, умерено 

„Хората обичат да ги ласкаят“, казва Уайт. „Дори да подозират, че им се подмазват, пак им харесва.“ Но използвайте ласкателство благоразумно – акцентирайте върху постиженията другия човек. Това работи най-добре, когато човекът е убеден, че не ръсите комплименти наляво и надясно. 

7. Поправете лошото впечатление

Пристигате на парти вбесени заради глоба за паркиране. Приветлива гостенка идва да се запознае с вас, но вие грубо я отминавате и се отправяте към напитките. Направили сте лошо впечатление, но можете да го поправите, като покажете, че сте наясно със себе си, казва Уайт. Дръпнете я настрани и кажете, „не бях на себе си преди малко“. Покажете чувство за хумор: „Разбрах, че сте срещнали злия ми близнак.“ И позволявайте на другите да поправят впечатлението, което са ви оставили, ако то е било неприятно.